Говард Баффет і Тоні Блер: розмінувати Україну для продовольчої безпеки світу може допомогти випуск облігацій

Діти тренуються ходити по мінному полю в реабілітаційному таборі для дітей, постраждалих від війни, організованому благодійним фондом «Голоси дітей», Ужгород, Україна, 27 серпня 2024 р. AP Photo/Efrem Lukatsky

До нових підходів щодо допомоги Україні у розмінуванні території закликали Говард Баффет і Тоні Блер в статті опублікованій The Economist.

Світовий банк підрахував, що для безпечного розмінування України знадобиться близько 34,6 мільярда доларів, свідчить видання.

"Розмінування потребуватиме історичних інвестицій і нових підходів", – цитує видання звіт Інституту глобальних змін Тоні Блера (TBI) та Фундація Говарда Баффета (HGBF).

Сільськогосподарські облігації проти мін

Залучити фінансування можна на ринку сільськогосподарських облігацій, вважають автори статті.

Дивіться також: “Для мене це дуже особисте” - Мільйонер Баффет надіслав на допомогу Україні понад 500$ млн

Україна визнана найбільш замінованою країною світу унаслідок агресивної війни Росії.

Безпілотники і штучний інтелект знизять вартість розмінування
The Economist

Територія Україна всіяна мільйонами наземних мін, йдеться у звіті. А це величезна перешкода для післявоєнного відновлення та економічного розвитку України, а також для продовольчої безпеки мільйонів найбільш уразливих людей у світі.

"Ринок сільськогосподарських облігацій для розмінування в Україні міг би допомогти профінансувати очищення економічно продуктивних земель, при цьому виплати здійснюються за рахунок грошових потоків, створених після очищення", – припускають зокрема у Женевському міжнародному центрі гуманітарного розмінування, котрий цитують Баффет і Блер.

Що стосується інновацій у механізованому розмінуванні, то безпілотники і штучний інтелект потенційно знизять вартість розмінування та підвищать ефективності і безпеку операцій.

Росіяни замінували одні з найпродуктивніших ґрунтів у світі

Російські війська, які були змушені відступати, залишили цілі мінні поля на одних з найпродуктивніших сільськогосподарських ґрунтів у світі, нагадують автори статті.

У звіті Міністерства економіки України та Інституту глобальних змін Тоні Блера йдеться про те, країнам світу варто об’єднатися для термінового розмінування земель України не лише її відновлення, але й для забезпечення стабільного постачання продовольства для сотень мільйонів мешканців планети.

Дивіться також: Ми залишатимемось в Україні до ліквідації останньої міни – інтерв’ю з генеральним директором HALO Trust

Найбільше постраждали від замінування Харківська, Сумська області, Чернігівська, Херсонська та Миколаївська області України.

"Але втрати виходять далеко за межі України, – нагадують автори. – Сотні мільйонів людей у всьому світі покладаються на українське сільськогосподарське виробництво. Втрата експорту з України найбільше вдарила по продовольчо-незабезпечених громадах півдня світу".

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на момент початку російського вторгнення Україна не мала жодної машини із розмінування. Але зараз їх є до 100 і уряд планує отримати ще принаймні 200 машин і залучити 10 000 фахівців у найближчі п’ять років.

​Цього року понад 200 тисяч гектарів родючих земель сапери вже обстежили, очистили від мін та передали аграріям. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко у Києві під час заходу TBI (Tony Blair Institute) та HGBF (Howard G. Buffett Foundation), присвяченого розмінуванню України.

Дивіться також: Ми залишатимемось в Україні до ліквідації останньої міни – інтерв’ю з генеральним директором HALO Trust

Для довідки. Говард Баффет є головою та виконавчим директором Фонду Баффета, який з 2022 року виділив Україні понад 800 мільйонів доларів, у тому числі понад 100 мільйонів доларів на підтримку розмінування. Тоні Блер був прем’єр-міністром Великої Британії з 1997 по 2007 рік і є виконавчим головою Інституту глобальних змін Тоні Блера, який співпрацює з політичними лідерами та урядами щодо стратегії, політики та результатів у понад 30 країнах.

Дивіться також: З жінок виходять найпрекрасніші саперки - виконавчий директор HALO Trust Джеймс Коуен