Біль від смерті дітей є "нестерпним", а "війна не може розв’язати проблеми", заявив прем'єр Індії Моді на зустрічі з Путіним

Президент Росії Володимир Путін нагороджує прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді орденом святого апостола Андрія Первозванного під час церемонії після їх переговорів у Кремлі в Москві, 9 липня 2024. Фото Олександра НЕМЕНОВА / AFP

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив у розмові з президентом Росії Владіміром Путіним 9 липня, що "війна не може розв’язати проблеми", а біль від смерті дітей є "нестерпним".

Моді відвідує Москву із дводенним візитом, під час якого він мав нагоду обговорити з "дорогим другом" Путіним широкий спектр питань, включно з війною в Україні.

"Як друг я також сказав, що для світлого майбутнього нашого наступного покоління мир має величезне значення", – заявив Моді у своїй промові, сидячи поруч з Путіним й говорячи мовою гінді.

"Коли вбивають невинних дітей, бачиш, як вони вмирають, серце болить, і цей біль нестерпний", - додав індійський прем’єр-міністр.

Моді також висловив своє задоволення, що стосовно питання війни в Україні він і Путін мали можливість висловити свої погляди "відкрито й детально".

"Я знаю, що війна не може розв’язати проблеми, рішення та мирні переговори не можуть бути успішними серед бомб, зброї та куль, – додав Моді. – І нам потрібно знайти шлях до миру через діалог".

Візит Моді до Москви розпочався 8 липня лише за кілька годин після того, як Росія здійснила масштабний ракетний обстріл декількох міст України й влучила ракетою у головну дитячу лікарню країни "Охматдит". Внаслідок масованого російського ракетного обстрілу України 8 липня загинули 42 людей, серед них четверо дітей.

Президент України Володимир Зеленський в мережі Х засудив візит індійського лідера до Росії: "Це величезне розчарування та нищівний удар по мирних зусиллях бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається з найкривавішим злочинцем у світі в Москві в такий день".

Зустріч Моді та Путіна також відбувається на тлі проведення саміту НАТО у Вашингтоні. Західні союзники України в Європі та Північній Америці загалом висловлюють занепокоєння з приводу зближення Індії з Росією та візиту Моді до Москви.

Згідно з заявою індійського лідера 9 липня, відносини Індії та Росії засновані на "взаємній довірі та взаємній повазі". Моді також зазначив, що цінує лідерство президента РФ.

"Я щасливий, що Індія та Росія працюють пліч-о-пліч, щоб дати нову енергію глобальному процвітанню№, — сказав Моді в Москві.

Індія досі утримувалася від прямої критики Росії за агресію проти України, закликавши Україну та Росію вирішити конфлікт дипломатичним шляхом.

На тлі посилення ізоляції та західних санкцій проти Росії, Індія стає дедалі важливішим торговим партнером для Москви. Росія є ключовим постачальником дешевої нафти та зброї до Індії, кажуть оглядачі. Вони додають, що ізоляція Москви від Заходу та посилення зв’язків з Пекіном вплинули на її партнерство з Нью-Делі.

Водночас країни Заходу останніми роками також прагнули зміцнити свої відносини з Індією на противагу Китаю та його дедалі більшому впливу в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Захід також заохочує Нью-Делі дистанціюватися від Росії.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Підтримка України - в центрі уваги під час відкриття саміту НАТО у Вашингтоні