Таємниця успіху Храмового хору мормонів – різноманітність репертуару

Храмовий хор мормонів - один з найстаріших, найбільших і найвідоміших аматорських колективів світу. Хоча назвати його аматорським можна лише тому, що співають у ньому виключно волонтери. Професійний рівень хору відповідає найвищим стандартам хорового співу. За свою історію хор побував з гастролями майже у тридцяти країнах світу. Базується хор у штаті Юта, у місті Солт-Лейк-Сіті, яке вважається столицею релігії мормонів, офіційна назва якої Церква Ісуса Христа Святих останніх днів.

У центрі мальовничого Солт-Лейк-Сіті розташований храм мормонів. Потрапити в середину можуть лише члени церкви, однак у концертний зал поряд, вхід вільний для будь-кого незалежно від віросповідання.

Щочетверга члени хору збираються на репетиції, які теж відкриті для публіки.

Менеджером хору є Скот Беррік:

«Наш хор почав формуватися у 1847 році, коли перші мормони прибули у долину Солоного Озера. Вже за чотири тижні після прибуття перших поселенців було скликано збори, на яких співав хор. З того часу тут, у нашому центрі в Солт-Лейк Сіті завжди співає хор».

Не рахуючи 110 членів оркестру, до хору входить 360 співаків. Усі вони роблять свою справу на добровільних засадах. Одна з умов участі в хорі - приналежність до церкви. Однак, потрапити до колективу дуже не легко. Перше сопрано Мішель Скат розповідає, що необхідно пройти суворий відбір і витримати жорстку конкуренцію чисельних бажаючих.

«Треба записати свій голос і відіслати запис на відбір. Якщо ваш голос сподобається ви маєте скласти теоретичний, дуже не легкий іспит, який триває три години. Якщо ви складете іспит вас запрошують на прослуховування з обома диригентами хору».

Помічник президента хору Дональд Ґаннел каже, що участь у хорі вимагає самовідданості:

«Це надзвичайно вимоглива робота. Для прикладу минулого року ми провели 178 днів у концертних залах на записах, виступах та репетиціях. Чимало людей долають понад 150 кілометрів в один бік аби приїхати сюди».

З хором вважають за честь працювати провідні солісти світу, як наприклад джаз співачка Неталі Коул, або італійський тенор Андреа Бочеллі чи композитор-диригент Джон Вільямс.

Колориту домашнім виступам хору додає унікальний орган, один з найбільших у світі. Ричард Еліот є головним органістом хору:

«Деякі труби у цьому органі були виготовлені ще у шістдесятих роках 19 сторіччя. Включно з великими золотими трубами. Загалом орган складається з одинадцяти тисяч шістсот двадцяти трьох труб. Це дванадцятий за розміром орган у світі. Але головна особливість, це акустика у цьому приміщенні, яка дозволяє органу показати свої найкращі звукові якості».

Щонеділі Храмовий хор мормонів дає концерт, який ретранслюють понад дві тисячі теле- і радіо програм навколо світу. 30-хвилинна програма почала виходити в ефір ще у 1929 році.

Головний звукорежисер концерту Трент Вокер розповідає:

«Це чудовий концерт. Ми намагаємося зробити запис найвищої якості. У нас на сцені щонайменше 74 мікрофони. Ми записуємо усе на окремі звукові доріжки, аби мати найкращу якість звуку для слухачів».

За історію свого існування хор став лауреатом чисельних премій поміж яких найпрестижніші Еммі та Ґреммі. Таємницю успіху, диригент та музичний керівник хору Мак Вілберґ, пояснює різноманітністю репертуару:

«Не все всім подобається. Тож ми шукаємо баланс. Виконуємо не лише твори великих композиторів, але і гімни, які є важливою складовою репертуару хору. Також інколи інтегруємо народну музику, спів африканців, мотиви з бродвейських вистав чи навіть кінофільмів».

Храмовий хор мормонів виступав на інавгурації п’ятьох президентів США. Під час складення присяги Рональдом Рейґаном у 1981 році, президент назвав цей колектив «Хором Америки». Саме так у наші дні його сприймають американці не залежно від віросповідання.

Щороку на Різдво Храмовий хор мормонів записує спеціальну програму, в репертуар якої входить українська Щедрівка у всесвітньо відомій обробці Миколи Леонтовича.