Про імовірне звільнення Вадима Кудрицького з посади керівника "Укренерго" повідомляють ЗМІ

Ситуація в Києві та інших великих містах України погіршується після невпинних ракетних ударів по енергомережі країни, що тримають з початку широкомасштабної агресії. (AP)

Голову оператора енергомереж України "Укренерго" Вадима Кудрицького, імовірно, відправляють у відставку, повідомляють у п'ятницю українські та західні ЗМІ, посилаючись на свої джерела.

У п'ятницю, 30 серпня, видання Forbes Україна з посиланням на чотири обізнані з цим джерела повідомило, що Кудрицький відмовився подати заяву про відставку після того, як рішення було ухвалене під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та іншими керівниками держави.

Володимир Кудрицький, голова правління "Укренерго"

Український сайт "Економічна правда" повідомив, що імовірне рішення є результатом обговорення під час засідання Ставки верховного головнокомандувача енергетичної ситуації, включаючи нещодавню атаку Росії та будівництво оборонних об’єктів.

"Говорили про ліквідацію наслідків останньої російської атаки та будівництво захисних споруд. Кудрицькому закидають неналежне виконання попередніх рішень Ставки та поганий захист обʼєктів "Укренерго", – повідомило джерело видання.

Як пише Reuters, "Укренерго" поки не відповіло на запит про коментар. Також українське англомовне видання Kyiv Independent написало, що звернулося за коментарем до самого Кудрицького, але поки що не отримало відповіді.

Для його звільнення потрібне буде рішення більшості голосів наглядової ради "Укренерго", що складається з шести осіб.

Кудрицький, якого призначили на посаду у 2020 році, став фігурантом досудового розслідування щодо ймовірної корупції, яке минулого місяця ухвалив Вищий антикорупційний суд, пише Kyiv Independent.

Українська енергосистема під прицілом російських військ

Як зауважує Reuters, перед державним оператором стоїть завдання утримувати енергомережу України в безпеці та стабільності, попри атаки Росії, що тривають понад два з половиною роки.

Після відносного затишшя влітку, яке дало Україні шанс відновити частину своїх потужностей, Росія здійснила нові атаки в останні кілька днів, знову вимагаючи обмежень на споживання енергії.

У понеділок під час однієї з найбільших атак Росія випустила понад 200 ракет і безпілотників переважно по енергетичних об’єктах, заявили київські чиновники.

Найбільший в історії авіаудар по Україні був завданий 26 серпня, коли Росія випустила понад 230 ракет і безпілотників, та знову вдарила по енергетичній інфраструктурі.

У червні в інтерв'ю Голосу Америки Володимир Кудрицький визнав, що Україні не вдасться до зими повністю відновити електромережу.

Він наголосив, що паралельно із відновленням важливо будувати по країні нові, менші та децентралізовані генерувальні станції, адже постійно відновлювати ті самі електростанції від повторних руйнувань неможливо.

За словами посадовця, за допомогою західних урядів та компаній Україна зможе відновити більшу частину генерації лише у 2025-2026 роках.

Кудрицький зазначив, що якщо у 2022 році Росія руйнувала системи передачі електроенергії, які досить швидко вдалось відновити на 93-94%, то минулої зими Кремль руйнував саме електрогенерувальні централізовані тепло-, електро- та гідроелектростанції, тому відновити до зими електропостачання на 100% не вдасться.

Your browser doesn’t support HTML5

Росія не зможе підкорити Україну, – представник США в ООН. Відео