США: помер легендарний боксер Мухаммед Алі (англомовне Відео ГА)

Мухаммед Алі

Алі пішов з життя 3 червня у віці 74 років після понад 30-річної боротьби з хворобою Паркінсона.

Легендарний боксер-важковаговик Мухаммед Алі помер у п’ятницю, 3 червня, на 75-му році життя після понад 30-річної боротьби з хворобою Паркінсона.

Спортсмен помер в лікарні у Фініксі, американського штату Аризона, куди його доставили кілька днів тому з респіраторним захворюванням.

За свою майже 20-річну спортивну кар'єру він виграв 56 поєдинків, 37 з яких закінчилися нокаутом.

Як повідомляють ЗМІ, у 1978 році, в розпалі «холодної війни», Алі відвідав Радянський Союз на запрошення Спорткомітету СРСР. Тут до нього ставилися, насамперед, як до «борця за мир і права чорношкірих», але поважали і як боксера.

По радянському телебаченню демонстрували спаринги, які чемпіон провів з радянськими боксерами-важкоатлетами Петром Заевим, Євгеном Горстковим і Ігорем Висоцьким.

Очевидці згадують, що це було не зовсім справжні бої, і в кожному з них Алі демонстрував різні стилі, навіть пустував в якійсь мірі. Трихвилинні раунди закінчилися перемогою Заева, програшем Горсткову і нічиєї з Висоцьким.

Його приймав сам Леонід Брежнєв, подарувавши екземпляр своєї книги «Мала земля» та іменний годинник. Про все це Алі розповів на прес-конференції після повернення до США.

Джордж Буш-молодший вручає Алі Президентську медаль Свободи

Мухаммед Алі (справжнє ім’я Cassius Marcellus Clay, Jr.) народився в Луївіллі, штат Кентуккі, в сім'ї художника-оформлювача і домогосподарки.

У 1968 році він змінив ім'я на Мухаммед Алі, надихнувшись ідеологією руху чорношкірих мусульман США і прийнявши іслам.

У 1980 році, як спеціальний представник президента Джиммі Картера в Африці, він закликав підтримати бойкот Літніх Олімпійських ігор в Москві.

У 1984 році лікарі діагностували у Алі хворобу Паркінсона.

У 2005 році президент Джордж Буш-молодший вручив Алі Президентську медаль Свободи.

Алі був одружений чотири рази, у нього шестеро дітей.

Поховають легенду світового боксу в його рідному місті Луївіллі.

Дивіться також англомовний сюжет «Голосу Америки» про життя Мухаммеда Алі: