Україна може отримати 1,4 млрд дол від МВФ "практично негайно"

МВФ готовий "практично негайно" надати Україні допомогу обсягом близько 1,4 млрд дол, а також розпочинає роботу над новою більш масштабною програмою підтримки України. Про це заявив речник МВФ Джеррі Райс під час брифінгу для преси в четвер.

Перший пакет допомоги буде виділено в рамках ініціативи "подолання продовольчого шоку", яку започаткував МВФ, щоб допомогти країнам, що постраждали від війни Росії проти України. Цей механізм має затвердити правління МВФ.

Про цю допомогу говорив у вівторок президент України Володимир Зеленський з диркеторкою розпорядницею Фонду Крісталіною Георгієвою, каже Райс.

"Я можу підтвердити, що вони говорили про можливе застосування цього нового механізму "подолання продовольчого шоку", який вступає в дію, звичайно за умови схавлення правлінням, - вказав Райс. - Якими можуть бути строки? Ми хочемо, щоб це відбулось якомога швидше, і це залежить від схвалення правлінням".

Вони також обговорили можливий обсяг і, як сказала Крісталіна, він буде співставний з попереднім - тобто 1,4 млрд доларів - це вона і мала на увазі. Це може бути надано практично негайно, в дуже короткостроковій перспективі. Знову ж таки, за умови схвалення Правлінням нового інструменту".

МВФ, нагадав Райс, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, надав Україні через механізм надзвичайного фінансування - 1,4 млрд доларів.

Фонд працює над новим пакетом більш довгострокової підтримки України. Райс не назвав обсяг цього пакету, але прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час брифінгу в четвер, що Україна сподівається отримати біля 12 мільярдів доларів від МВФ наступного року.

Райс відтвердив, що МВФ надішле місію робочого рівня, щоб працюваті над програмою з українськими партнерами у наступні тижні. Ймовірно, перемовини відбуватимуться у Відні, додав речник. "Тобто поза инструментом "подолання продовольчого шоку" йдеться про велику програму, але "ми лише починаємо будувати" шлях до неї, додав посадовець МВФ.

Дивіться також: Хто відбудує Україну і як контролювати мільярдні видатки? – інтерв'ю з Брюсом Стоксом, Німецький фонд Маршалла, США

Дивіться також: Хто відбудує Україну і як контролювати мільярдні видатки? – інтерв'ю з Брюсом Стоксом, Німецький фонд Маршалла, США