Миротворці ООН на півдні Лівану опинились посередині війни Ізраїлю та Хезболли

Фото для ілюстрації: іспанські миротворці UNIFL патрулюють разом з військом Лівану південь країни 8 жовтня 2024 року

Миротворча місія ООН на півдні Лівану заявила, що ізраїльські танки "силоміць увірвалися" на одну з їхніх позицій в неділю, після вимоги прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу до миротворців ООН залишити цей район.


Міжнародна критика зростає після того, як ізраїльські сили неодноразово обстрілювали миротворців ООН з початку своєї наземної операції в Лівані. За останні дні п'ятеро миротворців отримали поранення.


Ізраїль посилює наземну операцію проти бойовиків Хезболли на півдні Лівану, а миротворчі сили чисельністю 10 000 осіб все більше перебувають всередині конфлікту.


Відносини між Ізраїлем та ООН погіршилися через те, як Ізраїль веде війну в Газі. Раніше цього місяця Ізраїль зробив безпрецедентний крок, заявивши, що генеральний секретар ООН є персоною нон-грата в Ізраїлі.

У неділю Нетаньягу закликав UNIFIL дослухатися до попереджень Ізраїлю і евакуюватись. Посадовець звинуватив ООН в тому, що вони "забезпечують живий щит"Хезболлі.

Ось як розвивались події.

Що таке UNIFIL

Тимчасові сили ООН у Лівані були створені в 1978 році для спостереження за виведенням ізраїльських військ після того, як Ізраїль окупував південний Ліван. Ізраїль знову вдерся в 1982 році, і лише в 2000 році він вийшов.


Через відсутність узгодженого кордону, ООН встановила межу між Ліваном та Ізраїлем, відому як "блакитна лінія", яку UNIFIL контролює та патрулює.


Організація Об’єднаних Націй розширила місію UNIFIL після місячної війни 2006 року між Ізраїлем і Хезболлою, дозволивши миротворцям розгортатися вздовж ізраїльського кордону для спостереження за припиненням бойових дій і патрулювання буферної зони вздовж кордону.


Зараз у складі сил налічується близько 10 000 миротворців у південному Лівані з приблизно 50 країн. Вони патрулюють, спостерігають і повідомляють про порушення Резолюції 1701 Ради Безпеки ООН, яка ознаменувала припинення бойових дій 2006 року. Сили також надають підтримку місцевим громадам.

Що відбувається

Напруженість зросла після початку наземного вторгнення Ізраїлю до Лівану на початку цього місяця. Ізраїль попросив UNIFIL перемістити свій персонал далі на північ, але миротворчі сили відмовилися.

У четвер UNIFIL заявили, що ізраїльський танк "прямо" обстріляв їхню штаб-квартиру в місті Накура, зруйнувавши спостережну вежу та поранивши двох індонезійських миротворців, яких госпіталізували. Зазначається, що штаб і прилеглі позиції "зазнавали неодноразових ударів" і що Ізраїль "навмисно" обстріляв і вимкнув камери спостереження штабу.

Також йдеться, що ізраїльська армія обстріляла сусідній бункер, де ховалися миротворці.


У п'ятницю UNIFIL повідомили про нові вибухи в штаб-квартирі, через які було поранено двох миротворців, хоча безпосередньо не звинувачують Ізраїль. Бульдозер ізраїльської армії вдарився по периметру іншої позиції на півдні Лівану, а ізраїльські танки рухалися поруч.


У суботу UNIFIL повідомили, що їхню штаб-квартиру в Накурі знову було вражено, увечері в п’ятницю миротворець постраждав від обстрілу, його стан стабільний. Хто стріляв невідомо.


Напади викликали світовий осуд. Італія, яка має близько 1000 військових на півдні Лівану, і Франція викликали послів Ізраїлю на знак протесту. Міністр оборони Італії назвав напади можливими "воєнними злочинами".


У неділю UNIFIL заявили, що два ізраїльські танки увірвалися на базу UNIFIL і вистрілили димовими снарядами біля миротворців. У заяві йдеться, що 15 миротворців ООН отримали подразнення шкіри та шлунково-кишкові реакції. Ізраїльські війська сказали миротворцям вимкнути світло на 45 хвилин, поставивши місію під загрозу, йдеться у заяві.

Що говорить Ізраїль?

Ізраїльська армія висловила глибоку стурбованість інцидентом у четвер і заявила, що проводить ретельний аналіз на найвищому рівні командування. У п'ятницю вона заявила, що її солдати відповіли вогнем на безпосередню загрозу проти них. В суботу вона не відповіла на запит.


У неділю ізраїльські військові заявили, що танк під обстрілами намагаючись евакуювати поранених солдатів, здав назад на пост ООН. За їхніми словами, для прикриття використовувалася димова завіса.


Підполковник Надав Шошані, представник армії, заявив, що Ізраїль атакує лише Хезболлу, і сказав, що Ізраїль намагався підтримувати постійний контакт з UNIFIL. За його словами, будь-який випадок шкоди силам ООН розслідується на "найвищому рівні".


Військові стверджують, що Хезболла діє поблизу миротворців, але не надають доказів цього.


"Ми шкодуємо про поранення солдатів UNIFIL, і ми робимо все, що в наших силах, щоб запобігти цьому пораненню", - сказав Нетаньягу в неділю. "Але простий і очевидний спосіб забезпечити це - просто вивести їх із небезпечної зони", – додав він у відеозверненні до генерального секретаря ООН.

Ізраїль давно звинувачує Організацію Об’єднаних Націй в упередженості щодо нього, і відносини ще більше погіршилися з початку війни в Газі.

Як це впливає на місію?

Вимоги Ізраїлю до миротворців евакуюватись із прикордонної території та відійти на північ не дозволять силам виконувати свою місію.

Глава миротворчої місії ООН Жан-П'єр Лакруа заявив Раді Безпеки ООН у четвер, що UNIFIL не будуть евакуювати персонал, але через повітряні та наземні атаки вони не можуть здійснювати патрулювання. Він сказав, що операції UNIFIL фактично припинилися з кінця вересня, коли Ізраїль розгорнув свою кампанію проти Хезболли на півдні.

Він додав, що умови безпеки також викликали проблеми з поповненням палива, продовольства та води для позицій ООН.

Пізніше в четвер Лакруа сказав, що 300 миротворців на передовій були тимчасово переміщені на більші бази, і що плани переміщення ще 200 залежатимуть від умов безпеки.

Він сказав, що UNIFIL вирішили скоротити присутність "на найбільш постраждалих позиціях ООН на 25%".

3 жовтня він повідомив журналістам, що в деяких місцях на півдні Лівану чисельність миротворців скоротилася приблизно на 20%.

Дивіться також: У Хезболли закінчується готівка, після бомбардувань Ізраїлю