На тлі нафтової суперечки, США привітали кроки Саудівської Аравії щодо України

Фото: речниця Білого дому Карін Жан-П'єр під ча спилкування з журналістами, 17 жовтня 2022 року

ВАШИНГТОН (Reuters) – Білий дім у вівторок привітав кроки, вжиті Саудівською Аравією, щоб допомогти Україні у війні з Росією, в той час, як президент США Джо Байден вирішує наскільки жорстко США мають відповісти на рішення Саудівської Аравії приєднатись до скорочення видобутку нафти.

Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр сказала журналістам, що Байден і його команда без поспіху вирішують, з якими наслідками зіткнеться Саудівська Аравія після рішення 12 жовтня очолюваної Саудівською Аравією ОПЕК+ скоротити видобуток нафти.

Байден, стурбований різким зростанням цін на бензин напередодні виборів до Конгресу, що відбудуться 8 листопада, попередив, що саудівці зіткнуться з наслідками, якщо стануть на бік Росії та погодяться скоротити видобуток. Деякі законодавці хочуть, щоб Сполучені Штати призупинили продаж зброї своєму давньому близькосхідному союзнику.

Після прийняття рішення ОПЕК+ представник Саудівської Аравії в ООН засудив анексію Росією чотирьох регіонів України.

Ми звернули увагу на те, що після рішення ОПЕК+ Саудівська Аравія проголосувала проти Росії в ООН, а також пообіцяла виділити 4 мільйони доларів на підтримку відновлення та гуманітарних потреб України», — сказала Жан-П’єр журналістам.

Білий дім не вказав термінів завершення перегляду політики щодо Саудівської Аравії.

Міністр інвестицій Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх заявив на форумі в Ер-Ріяді, що його країна та Сполучені Штати подолають свою «безпідставну» суперечку, підкресливши давні корпоративні та інституційні зв’язки.