Флориді вдалось уникнути "найгіршого сценарію", яким міг обернутись ураган "Мілтон"

Мешканка Флориди реагує на пошкодження її будинку в громаді Binks Estates після торнадо, утвореного ураганом "Мілтон", Веллінгтон, штат Флорида, США, 9 жовтня 2024 р. Bill Ingram/Palm Beach Post/USA Today Network via REUTERS

Ураган "Мілтон", що прокотився Флоридою й уже вирує над водами Атлантичного океану, міг мати набагато більш руйнівні наслідки. Однак найгіршого сценарію, зокрема завдяки підготовці служб і місцевих жителів, вдалось запобігти. Про це заявила директорка Федеральної агенції із надзвичайних ситуацій (FEMA) США Діанн Крісвелл.

В коментарі CNN Крісвелл заявила: "Ми точно знаємо, що ми уникли найгіршого сценарію, до якого ми готувались. Але той факт, що вони були готові до найгіршого, допоміг дійсно переконатися, що вони змогли відреагувати на наслідки, яких вони зазнали, і найбільші з них наразі — це торнадо, про які повідомляють по всьому штату".

Торнадо, спричинені штормом, забрали, як пишуть американські медіа, щонайменше 4 життя. Офіційного підтвердження від влади про кількість жертв наразі немає.

Синоптики прогнозували, що "Мілтон" потенційно міг стати одним із найбільш нищівних ураганів за останні десятиліття у США. Тож екстрені служби працювали цілодобово, аби підготуватись до удару стихії.

Зокрема, вони ліквідовували наслідки попереднього урагану "Гелін", який залишив уламки дерев та будинків, що могло спричинити ще більше руйнувань під час наступного циклону. ПРо це журналістам розповів губернатор Флориди Рон Десантіс, звітуючи про рятувальні роботи у штаті.

До місцевих рятувальників долучились близько 9 тисяч представників Національної гвардії. А 50 тисяч енергетиків зараз намагаються відновити електропостачання. Як повідомляв Голос Америки, без світла унаслідок урагану залишились 3,3 мільйона людей.

Пошкодження будинку після торнадо, Веллінгтон, штат Флорида, США, 10 жовтня 2024 р. Greg Lovett/Palm Beach Post/USA Today Network via REUTERS

Роджер Янг, виконавчий директор Флоридської комісії з охорони риби та дикої природи, розповів New York Times, що пошуково-рятувальні команди штату уже здійснили кількадесят рятувальних виїздів. Із одного з будинків врятували 21 людину. А в окрузі Гіллсборо кількох людей витягли з транспортних засобів, а близько 100 осіб евакуювали із закладу для літніх людей та людей, які потребують догляду.

Зокрема найбільш густонаселеному району на шляху "Мілтона" - Тампа-Бей - вдалось уникнути значних жертв і руйнувань, адже циклон пройшов за 80 кілометрів від міста.

Однак штормові хвилі подолали бар’єрні загорожі уздовж узбережжя Мексиканської затоки та призвели до потужних повеней.

Епіцентр урагану зараз віддаляється від суші та прямує углиб Атлантичного океану на північ від Багамських островів.

Зображення з повітря - затоплена вулиця у Сієста-Кі, штат Флорида, 10 жовтня 2024 року. Miguel J. Rodriguez Carrillo/AFP

За прогнозами World Weather Attribution, глобальне потепління зробить урагани більш інтенсивними.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) зазначає, що підняття рівня світового океану призводить до більшого рівня затоплення під час стихій, підвищення рівня вологості повітря через потепління несе за собою рясніші зливи під час тропічних циклонів, а самі шторми будуть дедалі потужнішими.

Дивіться також: Реакція політиків на ураган Мілтон може вплинути на результати виборів у США - оглядачі