Reuters: НАТО знадобиться 35-50 додаткових бригад для захисту у випадку нападу Росії - джерело

Фото для ілюстрації: танк "Леопард" переправляють через Віслу в Польщі

ВАШИНГТОН, 8 липня (Reuters) - НАТО знадобиться від 35 до 50 додаткових бригад, щоб повністю реалізувати свої нові плани щодо захисту від нападу з боку Росії, повідомило Reuters джерело у війську.


Джерело, яке говорило на умовах анонімності, відмовилося надати більш детальну інформацію про плани, які є таємними. Бригада налічує від 3 000 до 7 000 військовослужбовців, тому створення ще 35-50 таких підрозділів стане значним викликом.

Як повідомило джерело, лише Німеччині доведеться вчетверо збільшити свої сили та засоби протиповітряної оборони, є ще однією ознакою масштабу виклику, що стоїть перед НАТО, яке серйозніше сприймає загрозу російського нападу після вторгнення в Україну у 2022 році.

На торішньому саміті у Вільнюсі лідери НАТО погодили перші за понад три десятиліття великі оборонні плани, і з того часу чиновники працюють над тим, щоб перетворити ці документи на конкретні військові вимоги.

Очікується, що лідери НАТО отримають оновлену інформацію про плани на Вашингтонському саміті цього тижня.


На прохання прокоментувати ситуацію офіційний представник НАТО сказав, що відповідальні за військове планування Альянсу визначили "детальні вимоги до військ і озброєнь, необхідних для захисту Альянсу".

"Протиповітряна і протиракетна оборона, далекобійне озброєння, логістика, а також великі сухопутні маневрові з'єднання - серед наших пріоритетів", - додав посадовець.

"НАТО, ймовірно, буде ставити перед членами Альянсу вищі цілі щодо обороноздатності, бо ми розвиваємо сили, здатні реалізувати наші плани та протистояти загрозам, з якими ми стикаємось. Ми впевнені, що наше стримування є і залишатиметься сильним". Міністерство оборони в Берліні відмовилось коментувати майбутні плани НАТО, оскільки вони засекречені. Відомство заявило, що усіх членів Альянсу закликали координувати з НАТО свої потреби в силах і засобах, і що ці зусилля триватимуть і наступного року.

ДОДАТКОВИЙ ПЕРСОНАЛ


Невідомо, звідки союзники по НАТО можуть взяти додатковий особовий склад для 35-50 бригад. Потенційно, це може бути зроблено через переведення військ з інших частин збройних сил, набір додаткових солдатів, або поєднання обох цих підходів.

Протиповітряна оборона є ще однією серйозною прогалиною, яку визначили відповідальні за військове планування Альянсу, оскільки війна в Україні продемонструвала важливість цих систем для захисту критично важливих об'єктів військової і цивільної інфраструктури.


Такі системи були б особливо важливими для Німеччини як головного логістичного центру і плацдарму в будь-якому потенційному конфлікті з Росією.

Німеччина мала 36 одиниць ППО Patriot, коли була передовою країною НАТО під час Холодної війни, і навіть тоді вона покладалася на додаткову підтримку з боку союзників.


Сьогодні кількість скоротилась до 9 Patriot після того, як три з них були передані Україні після російського вторгнення у 2022 році.

Наразі німецький уряд почав розміщувати замовлення на Patriot та інші системи ППО, щоб поповнити їх запаси.

Наземні системи ППО, такі як Patriot компанії Raytheon, призначені для перехоплення ракет.


Після закінчення Холодної війни багато країн-членів НАТО скоротили кількість підрозділів протиповітряної оборони, вважаючи, що в майбутньому їм доведеться мати справу лише з обмеженою ракетною загрозою, що походить з таких країн, як Іран.


Таке сприйняття кардинально змінилося після вторгнення Росії в Україну, що змусило союзників по НАТО терміново збільшувати запаси боєприпасів і розв'язувати проблему нестачі систем ППО.

Домовленість про перші великі оборонні плани з часів Холодної війни, які в НАТО назвали "регіональними планами", ознаменувала фундаментальні зміни для західного військового альянсу. НАТО десятиліттями не бачило необхідності розробляти нові масштабні оборонні плани вважаючи, що пострадянська Росія більше не становить екзистенціальної загрози.