Як НАТО готується до підтримки України після виборів у США

Міністри оборони Італії Гвідо Кроcетто, Канади – Білл Блер, Німеччини – Борис Пісторіус, США – Ллойд Остін, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель і генсек НАТО Марк Рютте на зустрічі міністрів оборони G7 у Неаполі, Італія, 19 жовтня 2024 року. REUTERS

На тлі президентських виборів у США представники НАТО кажуть, що готуються до того, що США візьмуть на себе меншу роль у підтримці України, якщо переможе Дональд Трамп, навіть якщо Іран, Північна Корея та Китай посилять свою військову допомогу Росії, пише телеканал CNN.

Новий Генеральний секретар НАТО Марк Рютте хоче бачити НАТО як альянс, і передусім Європу лідером у сфері допомоги з питань безпеки, пише CNN з посиланням на розмови, які ведуться в альянсі.

Кореспондентка каналу, яка висвітлювала зустріч міністрів оборони НАТО в Брюсселі у четвер, каже, що питання про майбутню підтримку, було одим з питань, на які мусив відповідати міністр оборони Ллойд Остін на закритій зустрічі. Зі слів учасників зустрічі, він сказав, що не може нічого передбачати, але у Конгресі все ще зберігається двопартійна підтримка України.

Потенційна перемога Трампа поставила б під сумнів майбутнє допомоги США Україні, пише CNN. Минулого місяця колишній президент відмовився сказати, чи хоче він, щоб Україна виграла війну, і назвав президента України Володимира Зеленського «продавцем», який «ніколи не повинен був дозволити цій війні початися».

Як пише газета New York Times в інтерв'ю, яке колишній президент Трамп дав у день зустрічі міністрів НАТО в Брюсселі одному з консервативних подкастів, Трамп знову звинуватив президента України Володимира Зеленського у вторгненні Росії в його країну, перекручуючи факти найбільшої військової операції в Європі з часів Другої світової війни.

Трамп сказав, що "це не означає, що я не хочу йому допомагати, тому що мені дуже шкода цих людей. Але він ніколи не повинен був дозволити цій війні початися. Ця війна програшна".

Зауваження пана Трампа вказують на стурбованість демократів і американських союзників щодо того, як Трамп може підійти до конфлікту, якщо його оберуть у листопаді, пише NYT.

У розмові з CNN представник НАТО каже, що насправді є "дуже стурбований". Ситуація в Україні, за його словами, далеко не оптимістична.

Росія, за його словами, продовжує просуватися і вона зберігає «значну» перевагу в особовому складі та боєприпасах, що особливо важливо у жорстокі зимові місяці.

Тим часом президент Джо Байден, як і раніше, виступає проти того, щоб дозволити Україні використовувати ракети великої дальності, надані США, для завдавання ударів у глиб Росії, що є політикою, з якою не погоджуються багато офіційних осіб НАТО, наголошує CNN.

Невизначеність щодо майбутньої ролі США значною мірою спонукала НАТО консолідувати повноваження щодо навчання українських військ і надання військової допомоги, даючи Європі більше контролю, пише CNN. Але, посилаючись на заяву іншого офіційного представника НАТО, каже, що цей механізм, відомий як допомога НАТО в галузі безпеки та навчання для України, ще не повністю запрацював і не запрацює ще кілька місяців.

Європейські країни також намагаються збільшити виробництво ключової зброї та обладнання, але, зауважує CNN, не лише для того, щоб зберегти допомогу Україні, якщо США припинять підтримку, але й для забезпечення власної безпеки перед лицем російської загрози.

План ЄС і G7 щодо надання допомоги в забезпеченні довгострокового фінансування українських військових і реконструкції за рахунок заморожених російських активів також є в підвішеному стані через Угорщину, яка блокує це рішення, каже CNN.

Згідно з планом Україна мала отримати кредит в розмірі 50 мільярдів доларів за рахунок доходів від цих активів, але Будапешт заявляє, що рішення має почекати на час після виборів у США.

Оглядачі занепокоєні тим, що Північна Корея, Іран і Китай активно підтримують Росію, але Захід навряд чи зможе наздогнати росіян найближчим часом.

За західними підрахунками, Росія виробляє близько 3 мільйонів боєприпасів на рік, тоді як НАТО разом виробляє менше 2 мільйонів на рік. Росія також отримує значну допомогу від Північної Кореї, яка з минулого року надала Москві 11 000 контейнерів боєприпасів, що складаються з близько 2 мільйонів артилерійських снарядів.

Іран відправив до Росії три партії балістичних ракет, а Китай продовжує залишатися «вирішальним фактором» військових зусиль Росії, сказав у розмові з CNN чиновник НАТО.

Але в альянсі до допомоги Україні все ще ставляться як до можливості, а не необхідності. Генесек НАТО Рютте у четвер заявив, що для членів альянсу ідеться і про власні інтереси, а не лише про Україну.

"Підтримка України – це не благодійність, – сказав він. – Це також інвестиція в нашу власну безпеку".

Бо якщо дозволити Кремлю робити все, що він захоче, наслідки "будуть набагато дорожче, ніж вартість підтримки України».

Your browser doesn’t support HTML5

Байден: підтримка України буде непохитною до досягнення справедливого миру.Відео