"До Росії є серйозні запитання, на які їй потрібно відповісти”, – генсек НАТО про смерть Навального

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Олексій Навальний “багато років був сильним голосом за свободу, за демократію”  і нагадав, що члени НАТО протягом тривалого часу закликали до його негайного звільнення. THOMAS KIENZLE/AFP

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після повідомлень про смерть російського політика Олексія Навального заявив, що глибоко засмучений і стурбований, а також сказав:

“До Росії є серйозні запитання, на які їй потрібно відповісти”.

Генсек НАТО додав, що усі факти повинні бути встановлені. Як повідомляв Голос Америки, управління Федеральної служби виконання покарань у Ямало-Ненецькому автономному окрузі повідомило, що Олексій Навальний помер у виправній колонії №3. За інформацією служби, Навальний “після прогулянки відчув себе погано, практично відразу знепритомнівши... Причини смерті встановлюються”.

Дивіться також: В Росії повідомили про смерть Навального

Єнс Столтенберг сказав, що Олексій Навальний “багато років був сильним голосом за свободу, за демократію” і нагадав, що члени НАТО протягом тривалого часу закликали Росію негайно його звільнити.

“Ми продовжуємо підтримувати всіх, хто вірить у демократію та свободу, як це робив Олексій Навальний протягом багатьох років”, – додав генсек НАТО.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в етері каналу NPR назвав смерть Навального, у разі підтвердження, жахливою трагедією.

"Це жахлива трагедія, враховуючи довгу мерзенну історію російського уряду, який завдає шкоди своїм опонентам. Це викликає реальні та очевидні запитання щодо того, що тут сталося", - додав Салліван. Від подальших коментарів посадовець відмовився.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на повідомлення з російської колонії заявив, що Навальний "очевидно був вбитий російським диктатором Володимиром Путіним", цитує видання LE Monde.

Про це Зеленський сказав під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Мюнхені.

"Очевидно, що його вбив Путін. Як і тисячі інших, яких закатували", — сказав Зеленський, додавши, що це демонструє, чому Путіна потрібно змусити "втратити все і відповідати за свої дії".

Олаф Шольц висловився у соцмережах, що "Навальний поплатився за хоробрість життям", пов’язавши смерть відомого критика Кремля з російською політичною діяльністю, пише видання France 24.

"Я глибоко засмучений смертю Олексія Навального. Він виступав за демократію та свободу в Росії – і, очевидно, поплатився за свою мужність життям. Ця страшна новина ще раз показує, як змінилася Росія і який режим при владі в Москві", - написав Шольц у мережі Х.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що він "шокований смертю російського опозиційного політика Олексія Навального, який був несправедливо ув'язнений режимом президента Росії Володимира Путіна за його захист прав людини та демократії".

Дивіться також: Російський сенатор неправдиво назвав Росію "найбільш безпечною країною" світу