Столтенберг: Туреччина погодилась ратифікувати вступ Швеції в НАТО 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган тисне руку прем'єр-міністру Швеції Ульфу Крістерссону під час зустрічі з генсеком НАТО 10 липня 2023 року. Фото: Reuters/Yves Herman

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився підтримати заявку Швеції на вступ до НАТО.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок ввечері, 10 липня.

"Я радий повідомити... що президент Ердоган погодився якнайшвидше передати протокол про приєднання Швеції (в НАТО - ред.) до Великої національної асамблеї та тісно співпрацювати з асамблеєю, щоб забезпечити ратифікацію", - заявив Столтенберг під час прес-конференції.

Коли саме парламент Туреччини ратифікує приєднання Швеції до НАТО, Столтенберг не уточнив.

Глава уряду Швеції Ульф Крістерссон про цю новину сказав: "Я дуже радий, це хороший день для Швеції".

Як повідомляв Голос Америки, Туреччина залишалась країною НАТО, що виступала проти членства Швеції в альянсі. Анкара висловлювала обурення позицією Фінляндії та Швеції, які не погодили екстрадицію учасникам та прихильникам "Робітничої партії Курдистану" (РПК), яку Туреччина вважає терористичною організацією. Офіційна Анкара вважає, що Швеція та Фінляндія приховують людей, пов'язаних з РПК.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також заявляв, що Євросоюз повинен відкрити шлях для приєднання Анкари до того, як парламент Туреччини схвалить заявку Швеції на приєднання до НАТО.