У НАТО висловили занепокоєння щодо справ Тимошенко і Луценка

  • Олена Пронічева

Політичні події в Україні, зокрема, ув’язнення представників опозиції, викликали занепокоєння і в представників НАТО. Стурбованість щодо таких тенденцій висловив заступник голови Парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

«Нас особливо непокоїть те, що Юлія Тимошенко і Юрій Луценко втрачають своє здоров’я у в’язниці і, схоже, на це немає жодної адекватної реакції з боку української влади», – заявив Агов.

Він зазначив, що відносини із партнерами НАТО стосуються не тільки військової справи та безпеки, але й цінностей, які поділяють ці партнери. Через це, на думку Агова, весь прогрес у виконанні річного плану дій членства України в 2011 може бути повернутий назад. Справу проти Юлії Тимошенко пан Агов назвав «особливою сферою, яка непокоїть».

Натомість голова Верховної ради Володимир Литвин переконаний, що стосунки між Україною та НАТО позбавлені політики. Партнерство ж, за словами спікера, допомагає Україні ставати сильною та демократичною державою.

«Дуже важливо, аби дискусії в рамках політичного та професійного діалогу розвивались без політичного надриву і політиканства, із бажанням почути і зрозуміти аргументи один одного щодо проблем, які стають топ-новинами та темами як в Україні, так і в країнах альянсу», сказав Володимир Литвин. Спікер також зауважив, що Україна залишається єдиною державою-партнером НАТО, що «бере участь майже у всіх поточних миротворчих місіях під проводом альянсу».

Чи тримається Україна євроінтеграційного курсу – покажуть майбутні вибори. Таку думку під час засідання висловив віце-спікер, один із лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко.

«Ми всі прекрасно розуміємо, що організація та проведення жовтневих парламентських виборів буде своєрідним тестом, чи здатна Україна сьогодні провести демократичні вибори. І якщо здатна, то це буде підтвердженням того, що Україна тримається курсу європейської та євроатлантичної інтеграції», – сказав Томенко.

Тим часом, останні дані соціологічного дослідження групи «Рейтинг» показують, що більшість українців виступає проти євроатлантичної інтеграції України. Зокрема, 68% опитаних висловилися проти, а 13% не визначилися. Загалом соціологи відзначають тенденцію погіршення ставлення українців до НАТО. Якщо у вересні 2010 року за вступ до альянсу виступало 26% опитаних, то у лютому 2012 – лише 20%. Найбільше прихильників НАТО серед жителів Заходу країни, показує дослідження.