Расмуссен: Якщо Росія хоче переговорів, вона повинна відвести війська

Андерс Фоґ Расмуссен

За повідомленням інформаційного агентства Reuters, генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що Росія повинна відвести війська від кордону з Україною, якщо вона хоче почати діалог про врегулювання кризи.

Виступаючи на прес-конференції в Празі у четвер, лідер НАТО спростував твердження Росії про те, що її сорокатисячний контингент біля кордонів України займається навчаннями, зазначивши, що ці війська «не вчаться, а готові до бойових дій».

Водночас, Расмуссен висунув передумову для початку діалогу з питання про Україну.

«Якщо Росія серйозно ставиться до діалогу, то першим кроком має стати відведення військ, - сказав генеральний секретар НАТО. - Ми бачимо супутникові фотознімки щодня. Росія посилює міжетнічну напруженість на Сході України і провокує заворушення».

Расмуссен також відкинув вимогу Росії про те, що учасники переговорів повинні обговорювати конституційні реформи в Україні та інші внутрішні справи країни.

«Росія використовує свою військову міць для того, щоб вимагати від України її перетворення на федеративну і нейтральну державу, - сказав він. - Таке рішення може прийняти тільки сама Україна як суверенна держава».

Тим часом, Росія, США, Україна та ЄС вибрали Женеву для проведення переговорів про шляхи врегулювання кризи в Україні, повідомляють дипломати ЄС. Чотиристоронні переговори розпочнуться в четвер 17 квітня.