Навальний тимчасово звільнений з-під арешту

Кіровський обласний суд у п'ятницю ухвалив тимчасово звільнити з-під варти лідера російського руху протесту Олексія Навального і замінити йому запобіжний захід на підписку про невиїзд до набрання чинності вироку.

Таке рішення було прийнято за клопотанням прокуратури, яка порахувала, що Навальний і колишній директор В’ятської лісової компанії Петро Офіцерів можуть перебувати під підписками про невиїзд.

«З представлених доказів випливає, що зміна запобіжного заходу на більш суворий підстав не має, - сказав суддя Ігнатій Ембасінов. - Вони з'являлися до суду вчасно. Суд першої інстанції не врахував реєстрацію Олексія Навального кандидатом у мери ... За таких обставин судова колегія вважає за потрібне скасувати рішення першої інстанції».

Опозиційний блогер Навальний і підприємець Петро Офіцерів у четвер були засуджені судом у Кірові до п’яти і чотирьох років позбавлення волі відповідно на підставі звинувачень у розкраданні грошових коштів.

Суддя Сергій Блінов заявив, що не знайшов підстав для застосування до них умовної міри ув’язнення. Суддя також постановив заарештувати Навального і Офіцерова відразу після оголошення вироку в залі суду.

У ході читання вироку суддя повідомив, що визнав доведеною провину Навального в організації та скоєнні злочину, що полягає в «розтраті або розкраданні чужої власності в особливо великих розмірах».

Офіцерів був визнаний винним у «сприянні вчиненню злочину».

Суддя також відкинув думку про те, що Навального переслідують з політичних мотивів.

Однак багато громадських діячів і правозахисники, як у Росії, так і за кордоном, заявили про очевидну надуманості звинувачень проти Навального і Офіцерова і про політичне підґрунтя справи проти них.

Після оголошення вироку засуджених відразу ж заарештували, давши їм можливість лише коротко попрощатися з сім’ями.

Популярність Навального виросла під час безпрецедентних вуличних протестів проти президента Володимира Путіна, що спалахнули в грудні 2011 року.

Опозиційний лідер веде боротьбу за пост мера Москви, де його суперником є діючий градоначальник Сергій Собянін. Вибори призначені на 8 вересня.