Тиск не спиняє антикорупційних активістів - Гельсінська комісія США

Пол Массаро

Сповільнення боротьби проти корупції відзначають в Гельсінській комісії США. Водночас, в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Української служби "Голосу Америки" Оксані Бедратенко автор нового звіту про корупцію в Україні Пол Массаро відзначив значний прогрес в боротьбі з корупцією.

Гельсінська комісія отримує все більше повідомлень про тиск на антикорупційні організації з боку СБУ, який здійснюється через "витоки інформації, телефонні дзвінки, стуки в двері і тому подібне", - заявив дослідник.

"Подекуди, наскільки мені відомо, стукали в двері, дзвонили і також були витоки (розміщення в публічному доступі) деталей про особисте життя (активістів). Наприклад, повернувшись після подорожі, вони бачать, що важлива фінансова інформація, сімейні відомості і таке інше тепер в публічному доступі в результаті витоку. Дані використовувались для нападок на них. Такого не можна допускати", - наголосив Массаро.

Ще одним негативним фактором є вимога до представників антикорупційних неурядових організацій подавати електронні декларації.

Новий закон "вимагає у представників громадського суспільства заповнювати електронні декларації як і в урядрвців. Це – зайвий тягар для громадянського суспільства", - стверджує дослідник.

Все ж, Массаро переконаний, що ні законодавчі обмеження, ані тиск СБУ не змусять активістів облишити боротьбу.

Массаро відзначив, що йому було надзвичайно приємно зустрітись з деякими з антикорупційних активістів під час роботи над звітом. "Це – надзвичайні люди. Не можу ні на хвилину уявити, щоб вони втратили своє завзяття. Вони хочуть бачити процвітаючу, демократичну Україну і я думаю, що вони побачать це за своє життя", - зауважив Массаро.

Вважаю, нещодавні протести ще раз продемонстрували, що громадянське суспільство не поступиться. Вони продовжать слідкувати за процесом і просувати реформи незважаючи на те, чи йдемо ми до виборів, чи ні
Пол Массаро

​"Це покоління сповнене надій, - сказав Массаро про українських активістів. - Багато з них – молодь. Я справді переконаний в їх можливостях. І вже були зроблені важливі досягнення, зараз є спад, але досягнення існують".

Массаро відзначив зменшення впливу олігархів в Україні та реформи в сфері енергетики. Він наголосив, що "новий звіт Гельсінської комісії з корупції в Україні доходить висновку, що в подоланні корупції досягнуто прогрес. Це – нове. Це справді вражає".

Нещодавні протести біля Верховної Ради, на думку Массаро, полегшують завдання реформаторів в уряді просувати реформи.

"Вважаю, нещодавні протести ще раз продемонстрували, що громадянське суспільство не поступиться. Вони продовжать слідкувати за процесом і просувати реформи незважаючи на те, чи йдемо ми до виборів, чи ні і це також створює можливості для уряду.

Це – важливий елемент, якщо громадянське суспільство перестане тиснути і втратить свою потужність і вогонь, то у уряду буде набагато менше можливостей створювати реформи", - зробив висновок дослідник.

Читайте про звіт докладніше: "Внутрішній ворог України" - звіт Гельсінської комісії США

Дивіться також: Секрет успіху Grammarly: репортаж із Кремнієвої долини