Силіконовий пляж – новий епіцентр технологічних компаній

Кремнієва долина більш відома, як Силікована, стала символом успіху американських технологічних компаній. Саме тут, неподалік Сан-Франциcко, розташовані штаб-квартири таких компаній, як Ґуґл та Фейсбук. Однак початківцям, молодим підприємцям не під силу розпочати свoю справу у цьому тепер дорогому районі. Тож вони знайшли собі нове місце для розвитку бізнесу. Неподалік Лос-Анджелeса утворився так званий Силікований пляж. Ледве не щодня вздовж узбережжя відкриваються нові техкомпанії, які напевно мріють одного дня досягти рівня своїх колег зі Силікованої долини.

Теплий клімат протягом майже всього року приваблює у цей куточок на захід від Лос-Анджелеса людей з різних країн світу. На сонце та пляж звабився і Ґреґ Спіріделіс, співвласник компанії жартівливих електронних листівок JIB JAB. 10 років тому Ґреґ разом з братом перевезли свій бізнес з Нью-Йорка на західне узбережжя. Фірма опинилася на межі банкрутства після обвалу ринку цінних паперів Інтернет-компаній у 2000-му році.

Справи на новому місці пішли добре, особливо після появи сатиричного ролика напередодні президентських виборів 2004-го року. У той час передмістя Лос-Анджелеса, згадує Ґреґ, не було технологічною Меккою.

За останні 3-4 роки ситуація змінилася. Сьогодні тут нараховується понад 500 IT компаній, – розповідає професор університету Південної Каліфорнії Ашіш Соні:

«Безробіття і економіка 2008-09-го років спонукала багатьох людей відмовитися від традиції будувати кар’єру у корпорації і спробувати відкрити власний бізнес».

Через те, що IT компанії «осідають» в офісних будівлях, розташованих уздовж 5-кілометрового морського узбережжя між Санта Монікою і Венесом, район негайно назвали «Силіконовим пляжем».

Дешевша оренда у порівнянні зі «Силіконовою долиною» робить цю територію привабливішою для компаній, особливо новачків у бізнесі. Ґреґ, правда, зізнався, що назва «Силіконовий пляж» йому не подобається:

«Єдиний силікон, який можна побачити на пляжі, є, як правило, частиною людського тіла. Я не дуже розумію потребу у створенні нового бренду».

Присутність виробничого сектора і наближеність до двох важливих портів також сприяють розвитку технологічного бізнесу. Тай не тільки. У цей район Лос-Анджелеса перебазовуються нині і маркетингові компанії, і аналітичні центри.

Ще один чинник, який обумовлює вибір молодих підприємців на користь «силіконового пляжу», це Голлівуд. Більшість спецефектів, які Ви бачите у фільмах, створюються тут, у містечку Венес, – розповідає Брет О’Браян, засновник компанії «Viddy», що дозволяє користувачам обмінюватися відео.

Сайт компанії, за трохи більше року роботи, мав 38 мільйонів відвідувачів. Засновник розповів, що «розкрутити» компанію допомогли зірки кіно.

«Безумовно це перевага мати доступ до впливових людей, до відомих людей на всіх рівнях. Бізнесу, тут у Південній Каліфорнії, це дає велику перевагу над конкурентами», – Брет О’Браян.

Експерти зауважують, що хоча «Силіконова долина» залишатиметься лідером на ринку технологій, «Силіконовий пляж» не варто випускати з поля зору.