Україна готується до подорожчання газу

Україна готується до подорожчання газу

Українські урядовці готуються до чергового подорожчання російського газу – надії на перегляд контрактів з Газпромом до нового року виявилися марними. Прем’єр-міністр Микола Азаров дав вказівку передати на розгляд парламенту проект державного бюджету, який враховує зафіксовані в угодах 2009 року параметри формування ціни.

«Якщо нам буде потрібно платити 400 доларів за газ, значить ми їх платитимемо. У нас немає іншого виходу. А це означає, що ми абсолютно всі розрахунки повинні закласти на той прагматичний варіант бюджету», – заявив Азаров. При цьому урядовці кажуть, що переговори тривають. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко знову відбув до Москви, де намагається знайти порозуміння з керівнитцвом російської енергетичної монополії.

Таким чином у Києві підтвердили озвучену напередодні керівництвом Газпрому інформацію про те, що переговорникам не вдалося домовитися за всіма спірними питаннями та переглянути формулу розрахунку ціни на газ, яку українські посадовці вважають несправедливою. Про це напередодні заявив глава правління компанії Олексій Міллер, зазначивши, що нову угоду очевидно не вдасться укласти до кінця грудня. Раніше українські і російські посадовці висловлювали впевненість у досягненні швидкого компромісу.

Українські масмедіа зазначають, що сторони воліють не повідомляти про будь-які деталі переговорів. Оглядачі і експерти називають предметом торгу ступінь контролю над українською газотранспортною системою, яку Київ ні за яких обставин не хоче втрачати.

Намір передати Росії ГТС, яку називають стратегічним активом, критикує українська опозиція. Лідер партії Фронт змін Арсеній Яценюк закликав українську владу долучити до переговорів Євросоюз і Сполучені Штати. «Якщо українська влада піде на підписання двостороннього контракту про формування будь-чого – чи то спільного підприємства, чи то консорціуму, чи то угоди про спільну діяльність – не важливо, що це буде, ми втратимо останній актив, що приносить гроші, тому що ГТС приносить гроші», – цитує політика офіційний партійний сайт. Яценюк передрікає сумні наслідки для репутації президента Януковича, якщо той піде на створення газового консорціуму.

Втім, у разі, якщо українським урядовцям не вдасться домовитися про зниження ціни на газ, майже неминуче доведеться підвищувати його вартість для населення та підприємств теплокомуненерго. За відсутності кредитів МВФ держава вже не в змозі утримувати ціни на енергоносії нижче рівня, за яким паливо закуповують в Росії.