Приховані пастки нью-йоркських крамниць

Приховані пастки нью-йоркських крамниць

Блискучі маріонетки, казкові тварини, гори подарунків…Вітрини нью-йоркських магазинів розпочали змагання за найкращий дизайн, а разом з цим і за покупців.

Найбільші мережі магазинів Нью-Йорка щороку придумають цілі Різдвяні історії, які їх вітрини будуть розповідати перехожим. Це стало такою самою місцевою традицією, як і центральна ялинка та ковзанка біля Рокфеллер центру. Окрім естетичної мети, представники роздрібної торгівлі у такий спосіб намагаються привабити перехожих саме до їх магазину.

Дизайнери вітрин магазинів говорять, що вони готові витрачати гроші на оформлення – це, як своєрідний подарунок місту. Втім, це не єдина причина, говорять в компанії «АйТрекШоп», згідно з їх дослідженнями, приваблива вітрина, біля якої перехожому хочеться затриматися хоч на кілька хвилин, збільшує продажі.

«Увагу завжди привертає, якщо щось рухається на вітрині», – говорить Джеф Бандер, старший віце-президент відділу клієнтського обслуговування компанії «АйТрекШоп». Наступний етап – це деталі, які змусять перехожого постояти ще кілька хвилин роздивляючись вітрину.

Дизайнери найбільших мережевих універмагів міста здається взяли до уваги ці поради і навіть залучили технічні новинки та соціальні мережі. Оскільки найбільші магазини розташовані приблизно в десяти хвилинах ходи один від одного на 5-ій авеню, дизайнери повинні були проявити неабияку креативність, щоб виділитись серед інших.


У вітринах «Блумінгдейлс» вмонтовані камери, які фотографують і одразу ж транслюють фотографії тих, хто заглядає у вітрини, а потім світлини з’являються на соціальній сторінці магазину. А їх конкурент «Мейсіс» має спеціальний інтерактивний екран, який дозволяє розробити власний різдвяний 3D орнамент, та відправити його собі на мобільний телефон.

«Це все для дітей, вони саме ті, хто знає як з цим усім працювати», – говорить Паул Олзевскі, директор з оформлення вітрин «Мейсіс».

Попри всі новинки, стовідсотково виграшним варіантом, як і в усі попередні роки залишаються фігурки Санти, червононосого оленя Рудольфа та сніговита – зауважують перехожі, які зупинилися роздивитися вітрини.

«Ми приїхали в Нью-Йорк на один день. Ми з Коннектикуту, дві години звідси», – говорять Джеремі та Елай.

«Розглядати вітрини це своєрідна традиція, ми три роки поспіль приїздимо перед Різдвом, щоб отак позаглядати, купити подарунки, випити яблучного сидру та подивитися на ялинку. Тут аж пахне святом!» – додає Елай.

У магазині «Сакс» на 5-ій авеню увагу акцентували на сніжинках та бульбашках. Вітрини розповідають історію про дівчинку, яка відправляється на пошуки того, хто робить сніг. Те, що цього року Нью-Йорк поки без справжнього снігу в магазині легко вирішили завдяки проектору, він створює ефект падаючих сніжинок у всьому приміщенні магазину.

У «Лорд і Тейлор» джерелом натхнення були ілюстрації Карла Вілсона 1941-го року під назвою «З чого зроблене Різдво?» Представники магазину також напередодні свята задали це питання місцевим дітям і попросили їх намалювати відповідь.

«Там були такі чудові картинки, коли вся родина іде за ялинкою, а потім прикрашає її дзвіночками… Або там, де дитина сидить під ялинкою та чекає на Санту», – ділиться враженнями Елай.

Наступний відомий своїми вітринами магазин на 5-ій авеню – «Мейсіс». Цього року його вітрини запрошують перехожих у подорож магічним кораблем на Північний полюс із зупинками біля Дерева бажань та Фабрики бажань. У подорожі вас супроводжують маріонетки, які танцюють та грають на музичних інструментах.

«Блумінгдейлс», відомий своїми паперовими пакетами, розробленими спеціально до свят. У кожній вітрині знаходиться величезний пакет, який відкривається і демонструє ідеї святкових подарунків. З кількості людей навколо можна зробити висновок, що найбільше захвату викликає пакет з величезним танцюючим пінгвіном.

«Бергдорф Гудмен» перетворив свої вітрини на «Карнавал тварин», в якому змішалися кольори одягу дизайнерів з характерним забарвленням тварин. У одній вітрині чорна з білим сукня виставлена біля зебри в натуральну величину та полярного ведмедя. Шику вітринам надають витончені антикварні речі та зроблені вручну вироби з паперу, дерева та бісеру.

Розглядання святкових вітрин настільки популярна розвага, що деякі місцеві туристичні агентства розробили двогодинну екскурсію найбільшими вітринами Нью-Йорка.