Росія продовжує нічні обстріли української енергетичної інфраструктури. Постраждали Львівська і Запорізька області

Україна в результаті російських атак втратила близько половини свого енергетичного сектору. Але українські міста продовжують жити. На фото центральна площа Краматорська, 21 червня 2024 року. REUTERS/Alina Smutko

Щонайменше двоє енергетиків поранені і пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури на південному сході та заході України в результаті нової атаки Росії в ніч проти суботи, повідомляє Reuters.

Як заявили українські чиновники, Росія атакувала ракетами і безпілотниками під час нічної атаки на Україну .

Протиповітряна оборона України збила 12 із 16 ракет і всі 13 запущених Росією безпілотників під час другого масштабного удару цього тижня, повідомили у ВПС. Повітряна тривога в регіонах України тривала кілька годин.

Національний мережевий оператор "Укренерго" повідомив, що внаслідок ударів було пошкоджено обладнання на його об'єктах у Запорізькій області на південному сході та Львівській області на заході.

У Запорізькій області двоє енергетиків отримали поранення і були доставлені в лікарню.

Запорізький губернатор Іван Федоров повідомив, що пожежа виникла на об’єкті енергетичної інфраструктури. Наразі триває оцінка збитків, ремонтні бригади та рятувальники ліквідовують напад.

"Можна сказати точно: ворог не зупиниться. Україні потрібні системи протиповітряної оборони", – сказав Федоров у месенджері Telegram.

Москва заявила, що її авіаудари по українській енергетичній інфраструктурі були помстою за атаки українських безпілотників на території Росії.

Голова Львівської області Максим Козицький повідомив, що до гасіння пожежі в його області на українсько-польському кордоні залучено 67 пожежників і 12 спецмашин. За його словами, на Львівщині постраждалих немає.

З березня російські війська посилили бомбардування української енергосистеми, вивівши з ладу близько половини наявних генеруючих потужностей країни та спричинивши серйозну енергетичну кризу.

Незважаючи на теплу літню погоду, українські міста стикаються з плановими відключеннями електроенергії, а імпорт електроенергії в країну від європейських сусідів досяг рекордного рівня.

Як повідомляв Голос Америки, під час саміту з відбудови України у Швейцарії минулого тижня США пообіцяли Києву надати допомогу на суму 1,5 мільярда доларів для використання в енергетичному секторі країни та гуманітарній сфері.

Пакет включає 500 мільйонів доларів нового фінансування енергетичної допомоги та перенаправлення 324 мільйонів доларів раніше оголошених коштів на аварійний ремонт енергетичної інфраструктури й інші потреби в Україні.

Дивіться також: Кірбі: США нададуть Україні пріоритет у постачанні ракет для Patriot і NASAMS, відклавши замовлення інших країн