Перший F-16 від Нідерландів вже в Україні, заявив міністр оборони країни під час візиту до Харкова

Решта з 24 винищувачів надійдуть до України вже в найближчі місяці, заявив міністр оборони Нідерландів. Фото для ілюстрації: Винищувач F-16 з Нідерландів

Перший винищувач F-16 від Нідерландів вже в Україні, а решта з 24 винищувачів надійдуть вже в найближчі місяці. Про це міністр оборони країни Рубен Брекельманс заявив під час неоголошеного візиту до Харкова 6 жовтня. Посадовець також оголосив про нову ініціативу країни обсягом 400 мільйонів євро, спрямовану на забезпечення України новими сучасними дронами для розвідки, оборони та наступу;

"Вперше можу офіційно оголосити, що перший нідерландський F-16s надійшов до України. Це нагальна необхідність", - твітує посадовець. Він додав - решта з 24 винищувачів надійдуть у найближчі місяці.

Брекельманс вказав, що під час перебування у Харкові він на власні очі побачив руйнування від російських ударів. Також було часто чути сигнали повітряної тривоги.

"Я став свідком наслідків масованих російських бомбувань. Знищені квартири. Нестача електроенергії. Діти ходять до школи в бункерах. Україна може захиститись лише утримуючи Росію на більшій відстані", - поділився враженнями міністр.

В іншому твіті посадовець оголосив план дій щодо поставок дронів.

"З 400 мільйонами євро, ми надамо сучасні дрони для розвідки, оборони та наступу. Майже половину буде розроблено в Нідерландах", - зазначив Брекельманс в соцмедійному дописі.

В ніч напередодні Росія запустила БпЛА по 14 областях України, включаючи Харківську, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Протягом тижня, зазначив Зеленський, Росія застосувала близько 20 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб і майже 400 ударних БпЛА різних типів.

Зеленський закликав міжнародних союзників України до єдності, а також повторив заклик забезпечити можливість далекобійних ударів для України.

Ці питання будуть на порядку денному засідання Міжнародної контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", що відбудеться 12 жовтня, зазначив Зеленський у соцмедійному дописі.

Дивіться також: WP: Вступ України до НАТО обговорять на "Рамштайні"