Науковці рекомендують темряву

Your browser doesn’t support HTML5

Науковці рекомендують темряву

Навколо нас так багато штучного освітлення – насолодитися нічними пейзажами стає просто неможливо
Щойно Університет Колорадо огортають вечірні сутінки, астрономи швиденько витягають свої телескопи. Червоне світло допомагає їм зберегти чутливість зору і вони можуть краще роздивитися зоряне небо.

Директор обсерваторії Фабіо Мецаліра каже, що біле світло позбавляє людей можливості бачити у темряві щонайменше на 30 хвилин.

Оскільки навколо нас так багато штучного освітлення – насолодитися нічними пейзажами стає просто неможливо. 100 років тому люди не знали такої проблеми. Директор обсерваторії Фабіо Мецаліра розповідає:

Your browser doesn’t support HTML5

У глобальному потеплінні винні люди - вчені

«Люди колись, добре розбиралися у нічному небі. Вони розуміли його. Вони дивилися на нього щовечора і про ніяке світлове забруднення не турбувалися».

Світлове забруднення або світловий смог створюється штучним освітленням. Основним його джерелом є великі міста і промислові комплекси.

Деякі дослідження вказують на те, що світлове забруднення негативно впливає на здоров’я людини, порушуючи природний цикл сну.

Ось, що говорить автор книги «Кінець ночі» Пол Боґард:

«Все життя пов’язане довкола світлих днів і темних ночей. Життя потребує темряву, щоби бути по-справжньому здоровим».
Влада міста Болдер, наприклад, запровадила спеціальні правила освітлення

Пол Боґард вважає, що люди повинні частіше дивитися на зірки:

«Нам не видно 95, 96, а в деяких випадках і 99 відсотків зірок, які ми повинні бачити».

Вуличне освітлення, яке заливає нас з усіх боків, ховає від нас зоряне небо і марнує багато електроенергії. Щоби краще бачити зірки і водночас економити енергію, науковці рекомендують освітлення, які спрямоване вниз на дорогу чи тротуар.

Влада міста Болдер, наприклад, запровадила спеціальні правила освітлення і встановила кілька подібних систем. Місцеві торговельні центри, освітлені набагато м’якіше, а в багатьох житлових районах вуличні ліхтарі виявилися взагалі непотрібними.

Your browser doesn’t support HTML5

Без "геномної грамотності" далі ніяк - вчені

Пол Боґард каже:

«Четверо велосипедистів щойно проїхали з ліхтариками на шоломах, і нічого, щасливі».

Відвідувачі обсерваторії Колорадського університету також щасливі, що їм випало побачити всіяне зірками небо:

«Відчувається ще реальніше. Здається ніби дійсно дивишся на них, радше ніж на картинку, чи покладаєшся на когось, хто розповідає тобі про це».

Враження від зоряного небо залишається з людьми, – каже директор обсерваторії Фабіо Мецаліра, саме те сталося з ним.

«Уперше я зрозумів, який великий Всесвіт, коли мені було 11 років. Я лежав на пляжі, не було жодного освітлення, нуль. Зірки виглядали феноменально. Небо було просто сіре від зірок».

Your browser doesn’t support HTML5

Кинути палити найважче неорганізованим

Науковці доводять, що майже половина населення індустріальних країн через світлове забруднення сьогодні не бачить навіть найбільш яскравих зірок.