Німеччина планує збільшити цьогорічну військову допомогу Україні на 397 млн євро

Архівне фото: Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент України Володимир Зеленський зустрічаються для двосторонніх переговорів в аеропорту Франкфурта, 6 вересня 2024 р. (Фото: Boris Roessler через AP)

Німеччина планує ухвалити збільшення військової допомоги Україні цього року на 397 мільйонів євро з огляду на погіршення ситуації на фронті й попри заплановані на наступний рік скорочення німецької військової допомоги Україні.

Про це 19 вересня повідомили новинні агентства з посиланням на документ Міністерства фінансів Німеччини, з яким вони ознайомилися.

У документі, адресованому бюджетному комітету нижньої палати німецького парламенту, Міністерство фінансів, на прохання Міністерства оборони, просить схвалити додаткові видатки на “виконання зобов'язань уряду Німеччини щодо підтримки українських збройних сил”.

“Зважаючи на постійне погіршення військової ситуації в Україні, існує серйозний ризик того, що Україна, без істотно посиленої матеріальної підтримки, може зазнати поразки у своїй оборонній кампанії”, – йдеться у вказаному документі.

Просування російських військ в Україні призвело до “важких матеріальних втрат” на полі бою, пояснюють автори документа.

“Відповідна незапланована потреба в розмірі близько 397 мільйонів євро конкретизувалася лише за останні кілька тижнів, в такій мірі, що вона відповідає конституційним і бюджетним вимогам щодо незапланованої потреби”, — йдеться в документі.

Відтак, виділення коштів має бути здійснено “невідкладно” – щоб передані боєприпаси та обладнання могли мати вплив на полі бою в Україні вже протягом решти 2024 року.

Кошти будуть спрямовані на закупівлю боєприпасів, бойових машин, безпілотників та засобів захисту, серед іншого.

Карстен Кляйн, член бюджетного комітету від Вільної демократичної партії Німеччини, привітав прохання про виділення коштів, зазначивши, що воно показало, що Україна може розраховувати на підтримку Німеччини.

“Україні терміново потрібні додаткові військові матеріали та обладнання, щоб захистити свою свободу та наші цінності”, — сказав Кляйн.

Німеччина є другим після США донором військової допомоги Україні за загальними обсягами. Загалом у 2024 році Берлін вже оголосив про виділення Києву близько 7,5 мільярдів євро допомоги.

Водночас Німеччина планує скоротити свій бюджет допомоги Україні у 2025 році приблизно до 4 мільярдів євро. Такі заходи зумовлені вимогою заощадження коштів державного бюджету.

Також існують політичні причини для скорочення допомоги, адже партії, які виступають проти підтримки Німеччиною України, досягли суттєвих успіхів у ключових регіональних виборах на початку вересня цього року.

Втім німецький уряд продовжує наполягає на тому, що він “повністю відданий” підтримці України “стільки, скільки це необхідно”.

В окремому оголошенні кілька днів тому, Німеччина зобов’язалася надати додаткові 100 мільйонів євро допомоги Україні, щоб допомогти країні пережити зиму. Про це оголосила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час візиту до Молдови 17 вересня.

Росія знову планує “зимову війну з метою зробити життя людей в Україні якомога жахливішим”, - сказала Бербок в Кишиневі.

Водночас Німеччина допоки не погоджувалася надати Україні ракети далекого радіуса ураження через побоювання ескалації війни, попри численні прохання Києва та надання іншими партнерами подібної зброї.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідає Київ 20 вересня. У центрі уваги – енергетика й підготовка до зими