Трамп не надавав офіційну інформацію про своє здоров'я після замаху

Архівне фото - Колишній президент США Дональд Трамп оточений агентами Секретної служби США після замаху в Батлері, штат Пенсильванія, 13 липня 2024 року. Його штаб не оприлюднював медичний висновок чи записи про його стан.

Через чотири дні після замаху на вбивство колишнього президента США Дональда Трампа на мітингу в Пенсильванії, громадськість все ще не знає про ступінь тяжкості його поранень, про те, яке лікування пройшов кандидат у президенти від Республіканської партії, і чи може бути якийсь довготривалий вплив на його здоров'я.

Виборчий штаб Трампа відмовився обговорювати його стан, оприлюднювати медичний висновок чи записи, а також надавати доступ до лікарів, які його лікували. Незначний обсяг інформації надходить лише від його друзів і родини.

Перші відомості про стан Трампа надійшли приблизно через пів години після того, як пролунали постріли, і Трамп впав на землю. Коли він підвівся, він зухвало погрозив кулаком, а на його обличчі було видно кров. В заяві штабу йдеться, що він "почувається добре" і "перебуває на обстеженні в місцевому медичному закладі".

"Більше деталей буде згодом", - сказав його речник.

Однак лише о 20:42 Трамп повідомив громадськості, що його вразила куля, а не осколки чи уламки. У соцмережевому дописі він написав, що "куля пробила верхню частину" правого вуха.

"Я одразу зрозумів, що щось не так, почув свист, постріли й одразу відчув, як куля роздирає шкіру", — написав він.

Інформація надходить від друзів та родини

Президенти та кандидати від основних партій стикаються із необхідністю балансувати між правом на конфіденційність медичної інформації і очікуваннями громадськості, що вони продемонструють, що достатньо здорові, щоб виконувати свої обов'язки, особливо коли щодо цього виникають питання. Трамп, наприклад, довго наполягав на тому, щоб президент США Джо Байден пройшов когнітивний тест після невдалого виступу в дебатах минулого місяця.

"Більш ніж дивно, що кандидат у президенти отримав травму внаслідок спроби вбивства, але не було видано жодного медичного висновку, щоб описати його оцінку та ступінь його травми", - написав Джонатан Райнер, професор медицини та хірургії в університеті Джорджа Вашингтона, в соцмережі X у четвер.

Після пострілу потенційного вбивці та важкого поранення президента Рональда Рейгана в 1981 році вашингтонська лікарня, де він лікувався, регулярно повідомляла громадськості про його стан і хід лікування.

Останні три дні Трамп з'являвся на Національному з'їзді Республіканської партії з пов'язкою на правому вусі. Але з суботи не було жодних повідомлень від штабу Трампа чи інших офіційних осіб про його стан чи лікування.

Новинами ділилися союзники та члени родини.

Ронні Джексон, який працював лікарем Трампа в Білому домі та приїхав до нього після стрілянини, сказав в інтерв’ю в понеділок, що у Трампа відсутня частина вуха — "вгорі", — але рана загоїться.

"Йому пощастило, - сказав Джексон в The Benny Show, консервативному подкасті, який веде Бенні Джонсон. - Куля пролетіла досить далеко від голови і не було струсу мозку. Вона просто відірвала верхню частину вуха".

Джексон сказав, що цю область потрібно обробляти обережно, щоб уникнути подальшої кровотечі. "Це не схоже на поріз від ножа чи леза, це слід від кулі", — сказав він. Але Трампу "не потрібно буде нічого робити з цим, все буде добре".

Син колишнього президента Ерік Трамп сказав в інтерв'ю телеканалу CBS у середу, що батькові "не накладали шви, але, звичайно, була пристойна рана на тілі".

Трамп мало ділиться медичною інформацією

Під час своєї політичної кар'єри Трамп не оприлюднював мінімум медичної інформації. Коли він вперше балотувався в 2016 році, Трамп відмовився оприлюднити повну медичну документацію, а натомість опублікував записку свого лікаря, в якій говорилося, що Трамп буде "найздоровішою людиною, яку коли-небудь обирали на посаду президента".

Пізніше доктор Гарольд Борнстайн розповів, що ці чотири абзаци були написані за 5 хвилин, поки на вулиці чекала машина, надіслана Трампом за нею.

Коли Трамп заразився коронавірусом у розпал його кампанії з переобрання 2020 року, його лікарі та помічники намагалися применшити тяжкість його стану та приховали інформацію про те, наскільки він хворий, і ключові подробиці його лікування.

Колишній глава апарату Білого дому Марк Медоуз пізніше написав у своїй книзі, що кисень в крові Трампа впав до "небезпечно низького рівня" і що були побоювання, що Трамп не зможе ходити самостійно, якщо він довше зволікатиме із транспортуванням до лікарні Волтер Рід.