Новий американський завод з виробництва боєприпасів у Литві потенційно пришвидшить поставки допомоги для України

Ілюстративне фото. Виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів у Скрентоні, Пенсильванія, 27 серпня 2024. AP Photo/Ted Shaffrey

Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з корпорацією Northrop Grumman щодо зведення заводу боєприпасів. Це потенційно може допомогти пришвидшити оборонні постачання для України.

Співпраця сприятиме розвитку внутрішньої оборонної промисловості Литви та мінімізує залежність від довгих ланцюжків постачання, заявив литовський уряд.

"Ми сподіваємося, що співпраця з нашими американськими союзниками зміцнить безпеку та готовність країни, а також принесе користь ширшому регіону, включаючи Україну", — йдеться у заяві міністра фінансів Литви Гінтаре Скайсте.

Водночас не повідомляється жодних деталей щодо місця для нового підприємства, термінів зведення чи джерел фінансування.

Стів О'Браян, віцепрезидент Northrop Grumman, сказав, що співпраця відповідає зобов’язанню компанії "підтримувати США та країни-союзники через галузеві партнерства по всьому світу".

Згідно з заявою, проєкт, який буде розроблено з литовським державним виробником боєприпасів Giraite Armaments Plant, передбачає виробництво боєприпасів середнього калібру.

Раніше Голос Америки розповідав про візит президента України Володимира Зеленського до Пенсильванії на завод із виробництва боєприпасів, частина з яких надходить до України.

Дивіться також: Які пункти включає "план перемоги" Зеленського