Пожежі в Чорнобилі чи випробування ядерної ракети. Норвегія та Фінляндія з'ясовують джерело підвищеної радіації

Кадр з відео, надане російським телебаченням RU-RTR 1 березня 2018 року, показує запуск, за їхніми даними, нової російської міжконтинентальної крилатої ракети з ядерним двигуном "Буревісник". Фото: AP

Норвегія зафіксувала підвищений рівень радіації на кордоні з Росією. Про це повідомило видання Barents Observer, яке посилається на дані уповноважених органів.

Серед версій збільшеної радіації – лісові пожежі в Україні, неподалік Чорнобиля, або ймовірний радіаційний витік в Росії на полігоні Панково, де розробляють крилату ядерну ракету "Буревісник", на архіпелазі Нова Земля.

Управління з радіаційної та ядерної безпеки Норвегії (DSA) заявило у вівторок, 17 вересня, що виявило "дуже низькі" рівні радіоактивного цезію (Cs-137). Цей елемент входить до складу палива для ядерних реакторів і "начинки" для ядерної зброї.

Радіацію зафіксували у Сванховді в період з 9 по 16 вересня та у м. Віксьйоф'єлль в період з 5 по 12 вересня.

"Рівень явно вищий за норму, але не становить небезпеки для людей або навколишнього середовища», – заявив в інтерв’ю Barents Observer Бредо Мьоллер з відділу готовності до надзвичайних ситуацій при Управлінні з радіаційної та ядерної безпеки у Сванховді.

"DSA завжди знаходить цезій на всіх повітряних фільтрувальних станціях у Норвегії, і це часто походить від пилу, що піднявся від старих опадів після аварії на Чорнобильській АЕС", — йдеться у повідомленні агенції в середу, 18 вересня. То ж, на їхню думку, в цьому випадку "швидше за все, винна лісова пожежа навколо Чорнобиля".

Крім того, як повідомило видання Reuters, у Фінляндії Радіаційна та ядерна служба заявила, що на всіх вісьмох станціях збору було виявлено дещо вищі рівні цезію. А середня концентрація радону у фінських будинках становила 90 бекерелів на кубічний метр – у мільйон разів вище. Агенція запевнила, що виявлене зростання радіаційного фону є незначним.

"Виявлені цифри дуже невеликі", – йдеться в повідомленні фінської ядерної служби. – "Ми припускаємо, що викиди могли бути спричинені лісовими пожежами на території України, які могли підняти радіоактивність у повітря".

Видання Barents Observer пише, що невеликі витоки радіоактивного цезію-137 часто виникають під час запуску чи обслуговування реактора, або під час робіт з відпрацьованим ядерним паливом, так само як і внаслідок лісових пожеж.

Мовляв, коли горять старі дерева, радіоактивність може бути винесена в повітря та рознесена вітром.

9 вересня цього року в ДСНС України повідомили, що до гасіння пожежі на відкритій території в Київській області неподалік Чорнобиля було залучено 399 людей, але додали, що експерти провели оцінку рівня радіації та встановили, що він є в межах норми.

Видання Barents Observer також повідомляє, що на російському полігоні Панково на Новій Землі все літо та осінь працюють конструктори "Росатома".

Полігон виділений для проведення випробувань крилатої ракети з ядерним двигуном "Буревісник", "яка передбачає більш-менш відкрите охолодження мініреактора".

Офіційно Росія не повідомляла, чи "Буревісник" пройшов випробування, робота на полігоні відбувається у суворій секретності.

Barents Observer, втім, посилається на щоденні супутникові знімки з Арктичного архіпелагу, які показують, що на полігоні проводиться робота.

Влітку у водах Панково помітили кілька вантажних кораблів і суден спеціального призначення, а в останні кілька тижнів в аеропорту Рогачево на Новій Землі було зафіксовано два великих транспортних літаки "Росатома" Іл-76.

"Вважається, що літаки синього кольору проводять операції, пов'язані з випробуваннями "Буревісника", – пише видання.

Крім того, наразі в Мурманську пришвартовано кілька атомних криголамів "Атомфлоту".

У жовтні 2023 року президент РФ Путін заявив, що Росія фактично завершила розробку крилатої ракети "Буревісник" і працюватиме над її запуском у виробництво.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи підвищені радіаційні показники в Норвегії, сказав, що російські служби не видавали жодних попереджень про підвищений рівень радіації в Росії.

"Жодних попереджень наших профільних служб про підвищений рівень тих чи інших ізотопів в атмосфері не було, попереджень про загрози здоров'ю людей також не було", – сказав він.

3 вересня цього року американські дослідники заявили, що знайшли ймовірне місце запуску нової російської ракети з ядерним двигуном "Буревісник".

У серпні 2019 році в Архангельській області на півночі Росії стався таємничий смертоносний вибух, у результаті якого загинуло п'ять вчених і було зареєстровано підвищений рівень радіації. Світові ЗМІ тоді висловлювали припущення, що росіяни могли проводити випробовування нової ракети "Буревісник", розробку якої просуває Путін.

Втім, за даними американської розвідки, вибух трапився, коли російські сили намагались підняти ракету з ядерним зарядом з дна океану.

"Стався вибух на одному з суден, що брали участь у піднятті ракети, і це спричинило витік в ядерному заряді ракети. ... Це не був запуск зброї. Це була місія, щоб врятувати загублену під час попередніх випробувань ракету", – цитує CNBC слова особи, яка ознайомилась з документом розвідки.

Читайте також:

Дивіться також: Кірбі про дозвіл Україні завдавати ударів вглиб Росії: коли Путін розмахує ядерною шаблею, ми сприймаємо це серйозно