У Норвегії день жалоби

У Норвегії день жалоби за жертвами трагедії, яка потрясла країну у п’ятницю – вибуху бомби у центрі міста та стрілянини у літньому таборі. Королівська родина молилася разом з тисячами норвежців за загиблими, більшість з яких були підлітками. Вулиці Осло залишаються порожніми, більшість районів міста перекриті. Люди приходять з квітами та запалюють свічки на меморіалі біля головної церкви Осло. Ґері Годжсон досі не може оговтатися від потрясіння.

«Спочатку у мене був шок. Мені це нагадало про вересневі атаки дві тисячі першого. Тоді я жив у Сполучених Штатах, ті спогади досі живі», – розповідає мешканець Осло Ґері Годжсон.

У п’ятницю о п’ятнадцятій двадцять центр норвезької столиці потряс потужний вибух бомби, зруйнувавши комплекс урядових будівель, де серед інших розміщається офіс прем’єр-міністра. Сорок п’ять хвилин пізніше, за сорок кілометрів на захід від міста злочинець прибуває на пароплаві до острова Утойя.

«Він був одягнений у поліцейську форму. У нього був відповідне посвідчення і він поводився, як правоохоронець», – каже очевидець трагедії Свен Ґустав.

Через п'ятнадцять хвилин після прибуття на острів злочинець відкриває стрілянину у молодіжному таборі.

«Перших двох він застрелив просто впритул. Ще двоє почали тікати, але він застрелив і їх», – розповідає жертва стрілянини Адріан Пракон.

Адріан спробував втекти плавом, втім вода була дуже холодною, а відстань завеликою, тому хлопець повернувся на острів. Він лежав поряд з тілами своїх вбитих товаришів, чекаючи на кінець кошмару.

« Я намагався не рухатись, удавав з себе мертвого. Він підійшов до мене, я навіть чув його подих, його чоботи були майже впритул. Я відчував тепло стволу, коли він натискав на курок », – говорить він.

Стрілянина тривала півтори години. Затриманому тридцяти дворічному Андерсу Брейвіку у разі визнання його винним у тероризмі, загрожує 21 рік у в’язниці. Брейвік стверджує, що діяв поодиноко, втім очевидці стрілянини кажуть, що бачили другу озброєну особу.

У неділю норвезька поліція здійснила обшук будинку в Осло, де за підозрами слідчих могли переховуватись спільники Брейвіка. Слідів вибухівки у будинку знайдено не було, затриманих під час рейду відпустили.

Мешканці Вашингтона виразили співчуття норвезькому народу, принісши квіти та запаливши свічки під статуєю Принцеси Марти біля Норвезького посольства. Червоно-синій прапор будинку посольства залишається приспущеним.