50% нового складу уряду затвердять уже цього тижня, повідомляють у "Слузі народу"

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виступає під час пресконференції в Києві 27 серпня 2024. Sergei CHUZAVKOV/AFP

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія у Telegram повідомив, що "як і обіцяли, велике перезавантаження уряду вже можна очікувати цього тижня".

Він додав: "Більш як 50% штатної чисельності КМУ зазнають змін. Завтра нас чекаю день звільнень, а післязавтра день призначень. Остаточний перелік буде визначений на засіданні фракції 4.09".

Раніше троє міністрів і голова Фонду держмайна України подали у відставку. Як повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook, заяви написали міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, міністр юстиції Денис Малюська, міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Також заява про звільнення надійшла від Голови Фонду державного майна Віталія Коваля, написав Стефанчук і додав: "Усі заяви будуть розглянуті на одному з найближчих пленарних засідань".

Камишін у Telegram повідомив: "Продовжу працювати в оборонці, але в іншій ролі". Днями Камишін дав інтерв'ю CNN, де сказав: "Соромно мати можливість виробляти, не маючи при цьому коштів", зауваживши, що Україна може збільшити виробництво зброї: "Наступного року можливості втричі перевищать фінансування, ще важливіше отримати достатню фінансову підтримку від наших партнерів".

Reuters також зазначає, що дискусії про можливі зміни в українському уряді точаться протягом багатьох тижнів. Агенція додає, що відставка трьох міністрів посилює невизначеність навколо уряду, оскільки принаймні п’ять інших міністерських портфелів є вакантними після звільнень на початку цього року.

Президент України Володимир Зеленський і його політична команда можуть спробувати заповнити всі посади зараз, намагаючись зробити це перед тим, як він поїде до Сполучених Штатів наприкінці вересня, припускає Reuters.

Нагадаємо, Київ і Вашингтон узгоджують можливість зустрічі Зеленського і президента США Джо Байдена під час 79-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку наприкінці вересня. Зеленський розповів, що планує представити Байдену й кандидатам у президенти Камалі Гарріс та Дональду Трампу "план перемоги" України.

Раніше "Українська правда" повідомляла, що розглядається також можливість зміни прем'єр-міністра Дениса Шмигаля й що ймовірними кандидатами на цю посаду можуть бути міністерка економіки Юлія Свириденко, голова НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов, посолка України у США Оксана Маркарова чи міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нагадаємо, 2 вересня наглядова рада "Укренерго" вирішила достроково припинити повноваження голови компанії Володимира Кудрицького.

Офіційно про причини не повідомлялося, сам він написав у Facebook 3 вересня: "Незважаючи на окремі повідомлення в медіа, рішення НР (наглядова рада – ред.) щодо мого звільнення не має жодного стосунку до питання захищеності підстанцій "Укренерго". Він додав: "Я представив членам Наглядової ради детальний звіт щодо кожного об’єкта. І до нього у членів НР жодних запитань не було.

Водночас голова наглядової ради "Укренерго" Даніель Доббені та член наглядової ради Педер Андерсен подали заяви про дострокове припинення повноважень і назвали звільнення Кудрицького "політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав".

Раніше українські видання з посиланням на джерела писали, що президент України Володимир Зеленський на засіданні Ставки звернувся до голови правління "Укренерго" з вимогою написати заяву про звільнення за власним бажанням через нібито поганий захист об'єктів енергетики, нагадує Радіо Свобода.

У статті використано матеріали Reuters

Дивіться також: Очільник МАГАТЕ вирушив до ЗАЕС, експерти дискутують про об’єми шкоди від потенційної аварії