Президент Обама закликав Конгрес прийняти нові імміграційні закони

Президент США Барак Обама закликав Конгрес якнайшвидше відкоригувати імміграційні закони. Зволікання, на його думку, лише поглиблює проблему. Виступаючи в Американському університеті, Обама назвав імміграційну систему «розбитою та небезпечною».

Це була перша промова американського лідера повністю присвячена імміграційній реформі. Питання має особливу вагу у світлі виборів до Конгресу у листопаді. Адже голоси латиноамериканців, які чи не найбільше очікують на зміни, можуть допомогти демократам отримати перемогу в кількох штатах. Обама переконує, що будівництво паркану на кордоні – не вихід із ситуації. Він каже:

«Система розбита, і всі про це знають».

Бездіяльність на державному рівні, зауважив Обама, призвела до того, що влада на місцях почала вирішувати проблему самотужки. Обама назвав поганим закон, прийнятий у штаті Аризона, який дозволяє правоохоронцям зупиняти і перевіряти імміграційний статус будь-кого підозрілого:

«Штати, такі як Аризона, вирішили взяти справи у свої руки. Дивлячись на рівень розчарування в країні, це зрозуміло».

Проведення імміграційної реформи – було однією з обіцянок президентської кампанії Обами. І чимало його прихильників підганяють президента з її виконанням.

Так, відразу після промови президента під Білим домом зібралась група релігійних лідерів, які вимагають проведення реформи вже до кінця цього року. Говорить
рабин Майкл Феінґолд, юрист з імміграційних справ:

«Нинішня система не задовольняє нікого. Вона не працює для іммігрантів, вона не працює для держави, і навіть не працює для деяких працедавців».

Барак Обама наголошує, що країні потрібна багатогранна імміграційна реформа. Він виступає проти надання амністії тим незаконним іммігрантам, які вже опинилися в країні. Однак, відкидає ідею масової депортації:

«Це неможливо зробити на практиці, і коштуватиме шалені гроші. Більше того, це б порушило принципи цієї нації».

Однак, на думку експертів, не зважаючи на заклики Обами, приймати реформу такого масштабу Конгрес навряд чи наважиться у рік проміжних перевиборів.