Обама призначив комісію для розслідування обставин витоку нафти

  • Андрій Годованець

Президент Барак Обама призначив двопартійну комісію, яка б розслідувала причини витоку нафти у Мексиканську затоку, щоби запобігти подібним катастрофам у майбутньому. Серед іншого, Обама також розкритикував стосунки енергетичних корпорацій з урядовими агентствами, які наглядають за їх роботою, назвавши ці стосунки надто тісними. Тим часом плями нафти упритул наблизилися до південного узбережжя США і їх уже можна побачити на суші.

Хвилі нафти омивають узбережжя Ґренд Айл, що у штаті Луїзіана. Нафтою вкритий пісок на пляжі, а подекуди, коричневі плями впритул наблизилися до житлових будинків. Бригади з очищення активно прибирають територію але, з огляду на такі великі об’єми поки ніхто не береться сказати, коли ці пляжі будуть знову відкриті для туристів.

Туристів, які прямують на пляжу, завернають поліцейські, в результаті чого одна з відпочиваючих передумала: «Не думаю, що варто пускати дітей у воду, де плаває нафта. Вона може призвести до раку».

І пляжі є не єдиним приводом для занепокоєння. Узбережжя Луїзіани в основному складається з болотистих рослин, і прибрати нафту звідси є майже непосильним завданням.

Як каже один з місцевих чиновників Біллі Нангессер, ситуацію невідрадна.

«У нас тут нафта повсюди у болоті і вона далі просувається вглиб, знищуючи і вбиваючи все на своєму шляху. А ми ніяк цьому не протидіємо.

Бритиш Петролеум – компанія, яку вважають відповідальною за трагедію -- намагається зупинити витік нафти розпиленням хімікатів, котрі повинні розщепити сировину. Міністерство захисту навколишнього середовища США наказало компанії використовувати менш токсичні речовини. Утім, у БП кажуть, що не можуть використовувати жодного іншого бренду і запевняють – це єдиний спосіб запобігти поширенню нафтової плями.