"Азовці", правозахисник, історик – серед 95 полонених повернулися до України в обмін на росіян, захоплених зокрема на Курщині – ЗМІ

Зустріч полонених після обміну, фото надане пресслужбою президента України, 19 жовтня 2024 року. (AP)

За посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів Україна та Росія здійснили обмін військовополоненими у п’ятницю, 18 жовтня. Кожна сторона повернула додому 95 полонених, інформує агенція Reuters.

Агенція цитує президента України Володимира Зеленського, котрий зазначив, що серед звільнених – воїни, які захищали Маріуполь і “Азовсталь”, Донеччину, Луганщину, Харківщину, Київщину, Чернігівщину, Херсонщину.

За інформацією Deutsche Welle, серед звільнених є українці, засуджені російськими судами до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора, додає видання.

Серед тих, хто повернувся, є і український журналіст та правозахисник Максим Буткевич, наголошує Reuters.

Його звільнення вимагали також міжнародні правозахисні організації.

"Максима постали перед так званим верховним судом окупованого Росією Луганська та звинуватили у злочинах, яких він не міг скоїти. Цей бутафорський суд завершився рішенням ув’язнити Максима на тринадцять років. Це очевидна помста з боку Росії за його громадянську активність і видатну правозахисну діяльність", – писала на його захист Міжнародна амністія.

Буткевич вступив до лав ЗСУ після повномасштабного російського вторгнення в Україну, потрапив у полон і був засуджений у березні 2023 року до 13 років колонії, нагадує Радіо Свобода.

Суд визнав його винним у стрільбі з гранатомета по житловому будинку в Сєвєродонецьку Луганської області. Видання «Ґрати» повідомляло, що Буткевич у момент обстрілу перебував у Києві, а до зони бойових дій прибув лише через 10 днів.

Під час перегляду його справи у Верховному суді Росії Буткевич розповів, що визнав провину під загрозою тортур.

У першому коментарі після обміну журналістці каналу Громадське Буткевич наголосив, що у колонії, де його утримували, залишається ще близько 40 засуджених військовополонених – за сфабрикованими справами. Правозахисник висловив сподівання на їх звільнення.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що це звільнення стало 58-м з початку війни, а загальна кількість полонених, які повернулися додому – 3767 осіб.

Росіяни зі своєї сторони заявили, що більшість їхніх полонених були захоплені в Курській області, куди українські сили вторглися у серпні, пише Reuters з посиланням на російську приватну групу, яка заявляє, що піклується про інтереси військовополонених.

Радіо Свобода констатує, що цієї осені з російського полону вперше за понад два роки почали повертати бійців “Азову”. 18 жовтня вдалося повернути зокрема бійців, які 86 днів обороняли Маріуполь.

Серед звільнених з полону і автор книги “Щоденник артилериста” Геннадія Харченко, історик, перекладач та економіст за освітою, родом із Запоріжжя. З 2014 року він добровільно долучився до ЗСУ. Про свою службу під час найактивніших періодів, тоді ще АТО, він написав книгу “Щоденник артилериста”.

Командир бригади "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко розповів, що під час обміну додому повернули 34 "азовців", які брали участь в обороні Маріуполя. Прокопенко додав, що у російських тюрмах залишаються близько 900 бійців "Азову", цитує командира DW.

Your browser doesn’t support HTML5

Смерть журналістки Вікторії Рощиної: воєнний злочин у російському полоні.Відео