"Охматдит" було уражено прямим влучанням російської ракети, кажуть в ООН

Співробітники рятувальних служб працюють на місці влучання російської ракети по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, 9 липня 2024 року. (Фото: REUTERS/Томас Пітер)

Київська дитяча лікарня "Охматдит" була уражена в результаті прямого влучання російської ракети. Такого висновку дійшла Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні.

"Аналіз відеозапису та оцінка, зроблена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня зазнала прямого влучення, а не була пошкоджена внаслідок перехоплення системи зброї", — заявила 9 липня Даніель Белл, голова моніторингової місії ООН, спілкуючись з журналістами в Женеві.

Вона додала, що її команда в Україні, яка відвідала місце трагедії 8 червня, не може дійти остаточного висновку, однак, вважає, що ракету, ймовірно, запустила Росія. Белл вказала на необхідність подальшого розслідування.

Також за її словами, люди ховалися у підвалі під час удару, "інакше жертв було б набагато більше".

Тим часом російське МЗС та Кремль заявили 9 липня, що в "Охматдит" нібито влучила українська ракета протиповітряної оборони.

Втім, як вважає Інститут дослідження війни (ISW), "російські офіційні особи та суб’єкти інформаційного простору намагаються відвести від себе відповідальність за удар по дитячій лікарні "Охматдит", висуваючи неправдиві заяви про ракети та стан лікарні – все всупереч наявним доказам".

Серед неправдивих заяв, які поширюють російські джерела, щоб відвести відповідальність за удар від Росії, американські аналітики, з посиланням на Український центр протидії дезінформації, звернули увагу на твердження, що Україна нібито використовувала лікарню для лікування поранених військових або ж зберігала там ракети, а також, що це нібито українська ракета ППО влучила у лікарню, а не російська Х-101.

Що стосується самої ракети, то за словами ISW, "траєкторія ракети на відео та видимий турбореактивний двигун під її корпусом відповідають конструкції російської Х-101 і не підтверджують заяви, що це був перехоплювач ППО, а також ракета не виглядає пошкодженою перехоплювачами ППО".

Внаслідок російських ракетних ударів 8 липня лише у Києві загинуло понад 30 людей, й понад сто дістали поранення. У столиці 9 липня оголошено день жалоби.

Президент США Джо Байден назвав російський удар 8 липня "жахливим нагадуванням про російську жорстокість". Байден наголосив на тому, що допомога Україні є надзвичайно важливою. "Критично важливо, щоб світ продовжував підтримувати Україну в цей важливий момент і щоб ми не ігнорували російську агресію", - сказав американський президент.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Байден назвав обстріл "Охматдиту" "жахливим нагадуванням про російську жорстокість"