У відповідь на російський удар по “Охматдиту” західні посадовці обіцяють зміцнити ППО України

Рятувальні роботи на місці дитячої лікарні "Охматдит", ураженої російськими ракетами, у Києві, 8 липня 2024 року. Фото: Reuters/Gleb Garanich

Продовжують надходити реакції на російський ракетний удар вранці 8 липня по найбільшій дитячій лікарні України – “Охматдиту” – та іншим цивільним житловим та інфраструктурним об’єктам у різних містах України.

За даними українського уряду та рятувальників, в Україні в результаті російських ударів загинула 31 особа, й понад 120 людей було поранено.

Майкл Карпентер, старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США, відповідаючи на запитання журналістів щодо сьогоднішніх російських ударів, зазначив:

“Зрозуміло, що союзники повинні активізуватися і надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони саме для того, щоб мати можливість запобігти трагедіям, які ми бачили сьогодні. Але, на жаль, те, що ми бачимо знову і знову, місяць за місяцем з початку цієї жорстокої й безглуздої війни - напади на пологові будинки, на дитячі лікарні, на жаль, стали надто поширеним явищем в ході цього конфлікту”.

За словами Карпентера, США зобов’язалися посилювати протиповітряну оборону України, й деталі цього будуть оголошені невдовзі.

“Ми оголосимо в деталях пізніше цього тижня, що ми маємо на увазі в плані зміцнення протиповітряної оборони України, але Сполучені Штати разом з нашими союзниками й партнерами зобов'язуються робити більше, щоб допомогти Україні з протиповітряною обороною, в тому числі зі стратегічними системами ППО, саме з цієї причини”, - сказав Карпентер.

“Шокові кадри влучання російських ракет в лікарню “Охматдит”, найбільшу дитячу лікарню в Україні”, - написала в мережі Х прем’єр-міністерка Естонії та наступна очільниця європейської дипломатії Кая Каллас.

“Це нагадування про те, чому ми повинні підтримувати Україну, і чому відверті російські воєнні злочинці повинні бути притягнуті до відповідальності”, - додала вона.

Зустрічаючись з міністром оборони США Ллойдом Остіном напередодні саміту НАТО у Вашингтоні, генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг 8 липня засудив російські удари.

“В Україні Росія продовжує свою жорстоку війну, тільки сьогодні ми побачили жахливі ракетні обстріли українських міст, у яких гинуть невинні мирні жителі, включно з дітьми. Я засуджую ці огидні напади”, - сказав Столтенберг.

“На саміті ми ухвалимо рішення щодо подальшого посилення підтримки України. І Росія повинна розуміти, що вони не в змозі [нас] перечекати. Їм потрібно сісти й пристати на вирішення [війни], за якого Україна залишиться як суверенна, незалежна держава”, - додав генсек НАТО.

Офіс генерального секретаря ООН також видав заяву, у якій Антоніу Гутерреш засудив російські удари й висловив співчуття сім’ям жертв.

“Генеральний секретар рішуче засуджує сьогоднішні ракетні атаки Російської Федерації по житлових і цивільних об’єктах інфраструктури по всій Україні, включно з містами Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Покровськ”, - йдеться у повідомленні генсека ООН.

“Особливо шокують випадки, коли ракети влучили в Національну дитячу спеціалізовану лікарню “Охматдит” у Києві, найбільший педіатричний заклад в Україні, та у ще один медичний заклад у Дніпровському районі столиці”, - зазначено в тексті.

У заяві також нагадали про те, що напади на цивільних осіб та інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, й “будь-які такі напади є неприйнятними й мають бути негайно припинені”.

“Якщо вам потрібен один аргумент, чому потрібно допомогти Україні, щоб вона перемогла Росію, то ось він. І ми допоможемо Україні, я вас запевняю”, - зазначив у дописі в мережі Х Тобіас Біллстрьом, міністр закордонних справ Швеції.

“Немає межі, яку б не перетнули російські терористи”, - пише на своїй сторінці в Х Гітанас Науседа, президент Литви.

“Для мене абсолютно ясно, що ми як НАТО маємо зробити: збільшити нашу підтримку України та дати зрозуміти Росії, що майбутнє України в альянсі незворотне. Слава Україні”, - додав він.

Кореспонденти Голосу Америки у понеділок поспілкувались із завідувачем відділу трансплантації кісткового мозку у лікарні "Охматдит", онкогематологом Олександром Лисицею. Він порівняв атмосферу в медичному закладі з апокаліпсисом та розповів про стан важкохворих дітей.

Дивіться також: Кількість жертв у "Охматдиті" може зрости. Життя важкохворих дітей під загрозою. Інтерв’ю з онкогематологом лікарні Лисицею