Ольга Харлан принесла Україні першу медаль Олімпіади-2024

Ольга Харлан після здобутої бронзи на Олімпіаді-2204 встановила рекорд - стала першою спортсменкою в історії України, яка зуміла виграти медалі на чотирьох Олімпіадах, здобувши загалом 5 медалей. REUTERS/Albert Gea

Шаблістка Ольга Харлан здобула для України першу медаль Олімпійських ігор у Парижі.

У поєдинку за третє місце проти кореянки Чой Су Йон олімпійська чемпіонка 2008 року здобула перемогу з мінімальним рахунком 15:14.

Українка в двобої до 15 очок програвала 5:11, однак змогла вирівняти становище і вирвати перемогу.

На шляху до "малого фіналу" титулована фехтувальниця перемогла Шихомі Фукусіму з Японії, Анну Башту (ексросіянка, заявлена за Азербайджан) та Анну Мартон із Угорщини, програвши лише представниці господарів Ігор Сарі Бальзер.

У поєдинку за золоту олімпійську медаль зустрічаються дві французькі фаворитки, які перемогли українку і кореянку у півфіналах. Сарі Бальзер протистоятиме Манон Брюне.

Через війну і постійні обстріли Миколаєва та інших міст України Ольга Харлан була вимушена готуватися лдо Олімпіади за кордоном. REUTERS/Maye-E Wong

Як повідомляв Голос Америки, Ольгу Харлан дискваліфікували з Чемпіонату світу з фехтування минулого літа за відмову потиснути руку суперниці з Росії. Але її допустили до участі в Олімпіаді.

Разом із десятками тисяч загиблих у війні серед мирного населення, у боях загинуло близько 500 українських спортсменів і тренерів найвищого рівня. За останніми підрахунками, 518 стадіонів і спортивних тренувальних споруд було пошкоджено або зруйновано. Сотні українських олімпійців тренувалися за межами країни, як і Ольга Харлан, яка живе в Італії, нагадує газета The New York Times.

Ольга Харлан святкує перемогу в бою за бронзову медаль на Олімпійських іграх в Парижі, 29 липня 2024 р. REUTERS/Maye-E Wong

“Ця Олімпіада інша – ми показуємо силу України. Ми показуємо свободу України, і що ми боремося і будемо боротися”, – цитує видання Ольгу Харлан.

Дивіться також: NYT: Олімпіада показала існування “їдкої ворожнечі” між українцями та росіянами