«Росія тривалий час підтримує програму біологічної зброї», - заява країн-членів ООН

На фото: Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд 

18 березня Рада Безпеки вдруге з моменту с початку російського вторгнення зібралася за ініціативою Росії, аби обговорити ситуацію щодо нібито наявності в Україні біолабораторій, де буцімто здійснювалась "військово-біологічна програма" під наглядом Міноборони США.

Перед засіданням низка країн – США, Албанія, Франція, Ірландія, Норвегія та Великобританія - вийшла зі спільною заявою, в якій назвали дії Росії черговою спробою використати Раду Безпеки ООН для відмивання та поширення своєї дезінформації, а також для того, щоб «виправдати свою неспровоковану та брутальну атаку на Україну».

У заяві зазначається, що засідання та "ця брехня" ініційовані Росією з метою зняти з неї відповідальність за війну, а також гуманітарну катастрофу, яку вона спричинила.

«Як ви всі знаєте – і ми повинні нагадати суспільству – саме Москва тривалий час підтримує програму біологічної зброї в порушення міжнародного права, а не Україна. Саме Москва має добре задокументовану історію застосування хімічної зброї, а не Україна. І саме Москва розпочала цю безглузду війну», - підкреслює заява.

Першим на засіданні виступив постійний представник Росії при ООН Василь Небензя. Він повторив звинувачення на адресу України та США щодо наявності біо-лабораторій, які вже лунали на засіданні РадБезу 11 березня.

Тим часом, Ідзумі Накаміцу - заступниця Генерального секретаря ООН з питань роззброєння знову заявила, що Організації Об'єднаних Націй невідомо про жодну програму з розробки біологічної зброї в Україні.

Окрім того, постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що українських лабораторій біологічної зброї немає ані біля кордону з Росією, ані в якомусь іншому місці.

Посолка США при ООН звинуватила Росію у використанні хімічної зброї

За її словами, саме Росія є агресором. «Саме російські оперативники отруїли нервово-паралітичними речовинами Олексія Навального, Сергія та Юлію Скрипалів. Саме Росія продовжує підтримувати режим Асада в Сирії і захищати його від відповідальності, коли ООН і Організація із заборони хімічної зброї підтвердили, що Асад неодноразово використовував хімічну зброю протягом останніх кількох років. Не забуваймо, чому ми насправді тут сьогодні: тому що Росія знала, що її цинічний крок щодо ухвалення виправдувальної резолюції провалився. Ця зустріч є результатом їхньої ізоляції в цій Раді та на світовій арені», - додала вона.

По завершенні зустрічі постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що учасники зустрічі "відмовляються визнати очевидне" (in denial- англ.) Російський дипломат заявив, що Росія представила "факти а не лише пропаганду".

Your browser doesn’t support HTML5

Головне завдання – зупинити війну. Оксана Маркарова про допомогу США і дипломатичні зусилля 24/7. Відео