Cенатор : Помилки України мають ціну

Відкриті двері, пряма мова, вимоглива любов – на таких трьох китах Захід має будувати взаємини з Україною. Так вважають західні експерти, автори видання «Відкрита Україна», представленого у четвер у Конгресі США. На конференцію, присвячену обговоренню стратегії України та її взаємин зі світом, яка проходить цими днями у Вашингтоні, з’їхались європейські та українські парламентарі, урядовці та експерти. Незважаючи на багатосторонність представлених думок, усі вони сходяться на одному – задля себе і усього європейського континенту Україна повинна будувати відкриту політику і дотримуватись європейських цінностей. На критичній ролі України у Європі наголосив один з організаторів конференції професор Даніель Гамільтон.

«Вибір, який зробить Україна, є критичним. Відкрита, інтегрована в Європу Україна розширить зону стабільності на континенті, де немає війн, де процвітає демократія та ринкова економіка. Закрита ж Україна, не певна щодо своєї позиції в Європі, може продовжити історичну трагедію прикордонних земель Європи, продовжить цю зону сутінків у Європі разом з країнами, які не знають свого місця. Вибір України також матиме принциповий вплив на відносини Росії та Заходу. Тому вибір України в її руках, але ми хочемо, щоб була зрозуміла ціна цього вибору», – каже він.

За словами сенатора Джін Шегін, за останні 20 років Україна досягла певного прогресу на шляху демократичного розвитку. Але у друзів України викликають сильне занепокоєння дії теперішнього керівництва держави.

«Україна затримується з виконанням власних ініціатив, як то боротьба з корупцією та дотримання принципу верховенства права. Останні кроки теперішнього уряду України викликають занепокоєння тут у Сполучених Штатах та у міжнародної спільноти щодо прогресу України на шляху до демократії. Особливу стурбованість викликає засудження колишнього прем’єр-міністра Тимошенко та політичні підстави її переслідування. Політично вмотивовані переслідування та інші зловживання владою підривають перспективи України на підписання Договору про вільну торгівлю з ЄС та майбутнє можливе членство України в Європейському Союзі. Більше того, такі дії уряду можуть ізолювати Україну на міжнародній арені», – каже американський законодавець.

Сенатор також наголосила на тому, що тестом прогресу України на шляху демократичних реформ стануть майбутні парламентські вибори наступного року.