Половина українців кажуть, що готові чинити опір російській інтервенції: опитування

На фото: учасники Маршу захисників України у Києві з прапором, серпень 2020

Опір російським інтервентам, у разі відкритого вторгнення, готові чинити половина українців, причому кожен третій готовий опиратися зі зброєю в руках.

Такі результати опитування, проведеного у грудні, оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Соціологи запитали у респондентів, до яких дій вони вдадуться у разі російської збройної інтервенції у їхній населений пункт.

Про готовність чинити збройний опір заявили 33,3% опитаних, про опір шляхом демонстрацій, протестів та інших актів громадянської непокори - 21,7%.

Решта опитаних виїхали б у безпечніший регіон та за кордон (понад 20%); або нічого б не робили (близько 20%).

12% не визначилися з відповіддю, а 1% відмовились відповідати.

Відстежуючи динаміку настроїв населення стосовно методів опору інтервентам, соціологи наводять результати схожого опитування, яке проводилось у 2015 році.

Як сказав "Голосу Америки" заступник директора КМІС Антон Грушецький,​ відтоді загальна кількість людей, готових до опору, майже не змінилась, однак зросла кількість тих, хто готовий опиратися зі зброєю в руках,

Стало більше тих, хто готовий чинити збройний опір

"Стало більше тих, хто готовий чинити збройний опір. Тоді це було близько чверті населення, а зараз це третина населення", - сказав Грушецький.

Як наголошує соціолог, навіть на Сході значна частина населення демонструє готовність до збройного опору; багато таких і серед прихильники опозиційних партій.

За його словами, "Існує чорно-біла картинка, де виборців ОПЗЖ однозначно відносять до прихильників проросійських орієнтацій. Мовляв, вони з хлібом-сіллю зустрічали б окупантів. Насправді серед виборців цієї партії значна частина людей, які готові чинити опір російському вторгненню".

Водночас соціолог застерігає: відповідь при опитуванні може відрізнятися від реальних дій.

"Це як відповідь на запитання, чи готові ви вийти на протест. На словах більше людей готові брати участь у протестах, ніж реально беруть. Тому значно менше людей у реальності були б готові опиратися збройній агресії", - пояснює керівник КМІС.

легкою прогулянкою для російської армії вторгнення в Україну не буде

За його словами, дані опитування слід сприймати радше як барометр суспільних настроїв. І цей барометр чітко вказує на те, що українці готові захищати Батьківщину.

"Це сигнал як внутрішній, для наших керівників, які мають розуміти й враховувати, що народ готовий опиратися, так і сигнал назовні - що легкою прогулянкою для російської армії вторгнення в Україну не буде", - зазначив соціолог.

Дивіться також: Російська агресія проти України стала провідною темою на саміті керівників 27 держав ЄС

Your browser doesn’t support HTML5

Російська агресія проти України стала провідною темою на саміті керівників 27 держав ЄС. Відео