У Донецьку були підпалені автомобілі місії ОБСЄ

Seorang anak tampak di antara jamaah Muslim yang sedang melakukan shalat Idul Fitri di Bukares, Romania.

Чотири броньовані автомобілі моніторингової місії ОБСЄ в зоні конфлікту на сході України згоріли в ніч на неділю. Про це повідомили представники організації, називаючи очевидний підпал спробою перешкодити роботі місії.

Спостерігачі ОБСЄ написали в неділю у Твіттері, що мова йде про підпал.

У заяві ОБСЄ йдеться, що близько 2:30 ночі за місцевим часом спостерігачі почули чотири гучні вибухи – ймовірно, вибухали покришки броньованих автомобілів. Прибулі пожежники протягом години погасили вогонь.

Три автомобілі ОБСЄ були повністю знищені, один серйозно пошкоджений, і три частково пошкоджені від теплового впливу вогню, йдеться в заяві організації. Ніхто із співробітників місії не постраждав.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі спостерігає за дотриманням угоди про припинення вогню, яке порушувалося вже багато разів. Останні тижні були відзначені посиленням ворожості по відношенню до ОБСЄ на підконтрольних сепаратистам територіях.

«Судячи з усього, такі заходи із залякування ставлять своєю метою припинення роботи ОБСЄ з інформування про події на території», – заявив заступник голови моніторингової місії Олександр Гуґ.

Денис Пушилін – один з керівників самопроголошеної «Донецької народної республіки» – висловив «крайнє обурення» у зв’язку з підпалом і заявив, що буде докладено всіх зусиль для пошуку винних і забезпечення безпеки місії.

За словами Гуґа, співробітники місії не мають наміру залишати Донецьк. У четвер близько 300 демонстрантів зібралися біля готелю в Донецьку, де розміщується місія, з плакатами, і критикували «мовчання» і «сліпоту» спостерігачів, після чого залили зі шланга площу перед будівлею червоною рідиною.

ОБСЄ регулярно звинувачує як сепаратистів, так і українських військових у порушеннях режиму припинення вогню і неповному відводі важкої артилерії, відповідно до вимог мирної угоди, яка була укладена в лютому, щоб покласти край конфлікту, що забрав життя понад 6 500 людей.

У неділю обидві сторони звинуватили один одного в обстрілі околиць підконтрольної сепаратистам Горлівки, що на північний схід від Донецька.

Сепаратисти заявляють, що артилерійський обстріл міста здійснила українська сторона, в результаті чого загинув один мирний житель. Українські військові стверджують, однак, що сепаратисти обстрілювали сусідні позиції урядових військ, і охарактеризували ситуацію в цьому районі як нестабільну.

Представник українських військових Олександр Мотузяник на щоденному брифінгу повідомив, що за минулу добу один український солдат був убитий, а десять військовослужбовців, одна жінка з цивільного населення і двоє дітей отримали поранення.