США і НАТО підтвердили відрядження військових КНДР до Росії

Північнокорейські військові на параді на честь 70-ї річниці заснування Північної Кореї в Пхеньяні, 9 вересня 2018 р. (Фото: AP Photo/Ng Han Guan)

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив, що КНДР надіслала війська до Росії.

"Ми бачимо докази того, що є війська Північної Кореї, які вирушили до Росії, — цитує слова Остіна CNN під час його візиту до Рима. — Що саме вони роблять, ще невідомо".

це дуже, дуже серйозна проблема, і вона матиме вплив не лише на Європу
Ллойд Остін

Це перше офіційне підтвердження з боку американської влади повідомлень про відрядження північнокорейських військових до Росії з ймовірною метою подальшої участі у війні проти України.

"Між Росією та КНДР "зміцнилися відносини", за відсутністю кращого терміну. Ви бачили, що КНДР постачає зброю та боєприпаси Росії, і це наступний крок", - зазначив Остін.

"Якщо вони є спільниками у війні, якщо вони мають намір брати участь у цій війні від імені Росії, це дуже, дуже серйозна проблема, і вона матиме вплив не лише на Європу, це також вплине на події в Індо-Тихоокеанському (регіоні)", - додав він.

На думку міністра оборони, такий розвиток подій може вказувати на скрутне становище Росії.

"Що це означає з погляду становища (російського президента Владіміра) Путіна - ви чули, як я говорив про значні втрати, яких він зазнав за останні два з половиною роки. Це вказує на те, що його проблеми можуть бути серйознішими, ніж більшість людей уявляють", - пояснив Остін.

Водночас, за словами глави Пентагону, США досі намагаються визначити, що саме КНДР очікує отримати від Росії в обмін на відправлення військових.

CNN стверджує з посиланням на джерело у США, ознайомлене з даними розвідки, що вже "тисячі" північнокорейських військових перебувають у Росії.

Нині речниця НАТО Фара Дахлалла також заявила, що Альянс також підтверджує присутність військ КНДР і Росії.

"Союзники підтвердили факти розміщення військ КНДР у Росії. Якщо ці війська відправлять воювати в Україну, це означатиме значну ескалацію підтримки Північною Кореєю незаконної війни Росії та ще одну ознаку значних втрат Росії на лінії фронту, - зазначила вона. - Ми активно консультуємося з Альянсом з цього питання, і Північноатлантична рада заслухає звіт від Південної Кореї та найближчим часом обговорить це питання".

Дивіться також: Південна Корея може почати постачати зброю Україні на тлі ймовірної участі у війні військ КНДР

Законодавці Південної Кореї повідомили, що КНДР відправила до Росії вже 3000 військових, що вдвічі більше за озвучену раніше цифру, пише Reuters.

"Ознаки навчання військ у Північній Кореї були виявлені у вересні та жовтні, — зазначила Парк Сун Вон, яка належить до парламентського комітету з розвідки. — Схоже, що війська зараз розосереджені по кількох навчальних полігонах у Росії та адаптуються до місцевого середовища".

Загалом КНДР зобов'язалася надіслати близько 10 000 військових до Росії, повідомили південнокорейські парламентарі на основі оцінок розвідки. Розгортання цих військових має завершитися до грудня.

За твердженнями південнокорейських парламентарів, КНДР намагається приховати відрядження своїх військових до Росії.

"Також є ознаки того, що влада Північної Кореї перемістила та ізолювала ці сім’ї (військових) у певному місці, щоб ефективно контролювати їх і ретельно розправлятися з чутками", – заявив депутат Лі Сон Квен.

"Російські інструктори оцінюють, що північнокорейська армія має чудові фізичні якості та моральний дух, але їй бракує розуміння сучасної війни, як-от атаки безпілотниками, — додав він. — Тому може бути багато втрат, якщо вони будуть розгорнуті на передовій".

Президент України Володимир Зеленський вчергове закликав партнерів посилити підтримку України з огляду на розгортання військ КНДР у Росії: "Якщо Північна Корея може втрутитися у війну в Європі, очевидно, що на цей режим не було достатнього тиску".

Міністерство закордонних справ Німеччини 23 жовтня викликало повіреного у справах Північної Кореї через дедалі більше занепокоєння зростанням військової підтримки Росії з боку КНДР.

"Якщо повідомлення про солдатів КНДР в Україні є правдивими, й КНДР підтримує військами російську агресивну війну в Україні, ця подія було б вкрай серйозною та порушувала б міжнародне право", — йдеться в повідомленні німецького МЗС у соцмережах.

Дивіться також: Делегація Південної Кореї передасть НАТО розвіддані про північнокорейські війська в Росії