Внаслідок атаки озброєних сепаратистів у Пакистані загинуло понад 70 людей

Місце атаки бойовиків у Пакистані, 26 серпня 2024. REUTERS/Stringer

Щонайменше 73 людини були вбиті в пакистанській провінції Белуджистан, коли бойовики-сепаратисти напали на поліцейські дільниці, залізничні лінії та автомагістралі, а сили безпеки почали операції у відповідь.

Ці напади були наймасштабнішими за останні роки, здійснені етнічними бойовиками, які десятиліттями борються за незалежність багатої на ресурси південно-західної провінції, де розташовані великі проєкти під керівництвом Китаю, такі як порт і золото-мідний рудник.

"Ці напади є добре продуманим планом створити анархію в Пакистані", — заявив міністр внутрішніх справ Мохсін Накві.

Збройні сили Пакистану заявили, що 14 солдатів і поліцейських і 21 бойовик були вбиті в боях після найбільшої з атак, метою якої були автобуси та вантажівки на головній магістралі.

Головний міністр Белуджистану заявив, що також загинули 38 мирних жителів. Місцеві чиновники заявили, що 23 з них були вбиті під час нападу на узбіччі дороги після того, як озброєні люди перевірили посвідчення пасажирів, перш ніж застрелити багатьох із них і підпалити транспортні засоби.

"Людей висаджували з автобусів і вбивали на очах у їхніх сімей", — сказав міністр Белуджистану Сарфраз Бугті на пресконференції.

Залізничне сполучення з Кветтою було призупинено через вибухи на залізничному мосту, що сполучає столицю провінції з рештою Пакистану. Бойовики також завдали ударів по залізничному сполученню з сусіднім Іраном, повідомив офіційний представник залізниці Мухаммад Кашіф.

Поліція повідомила, що знайшла шість невпізнаних тіл неподалік від місця нападу на залізничному мосту.

Офіційні особи заявили, що бойовики також націлилися на поліцейських та відділи безпеки в Белуджистані, найбільшій за площею провінції Пакистану, але найменш населеній, убивши щонайменше 10 людей під час одного нападу.

Армія визволення Белуджа (BLA), визнана у США терористичною організацією, взяла на себе відповідальність за операцію, яку вони назвали "Харуф" або "темний вітряний шторм". У заяві для журналістів вони заявили про нові напади за останню добу, які ще не підтверджені владою.

Група заявила, що четверо терористів-смертників, у тому числі жінка з південного портового району Гвадар, брали участь у нападі на воєнізовану базу Бела. Влада Пакистану не підтвердила вибухи смертників, але головний міністр провінції сказав, що на базі було вбито трьох людей.

BLA є найбільшою з кількох етнічних повстанських груп, які борються з центральним урядом, заявляючи, що він несправедливо використовує газ і мінеральні ресурси в провінції, де поширена бідність. Вони хочуть вигнання присутності там Китаю та незалежності для Белуджистану.

У понеділок була річниця смерті лідера белуджських націоналістів Акбара Бугті, який був убитий силами безпеки Пакистану в 2006 році.

Прем'єр Шаріф пообіцяв, що сили безпеки відплатять і притягнуть винних до відповідальності.

Бугті заявив, що буде розпочато більше операцій на основі розвідки, щоб знайти бойовиків. Він натякнув на згортання мобільних послуг передачі даних, щоб припинити координацію бойовиків.

"Вони здійснюють напади, знімають це, а потім поширюють у соціальних мережах для пропаганди", — сказав він.

Генерал Лі Цяомін, командувач Сухопутними військами Народно-визвольної армії Китаю, і головнокомандувач армії Пакистану Асім Мунір зустрілися в понеділок, хоча в заяві пакистанських військових, оприлюдненій після зустрічі, про напади не згадується.

Речниця Європейської комісії Набіла Массралі заявила, що ЄС засуджує напад.

Дивіться також: Захід має скасувати всі обмеження на використання зброї Україною – реакції на масовані обстріли