Через "шатдаун" Трамп має відкласти щорічну промову, - спікер Палати представників США

Cпікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі

Ненсі Пелосі, яка є спікером Палати представників Конгресу США, закликала президента Трампа перенести на інший строк свою щорічну промову в Конгресі "Стан держави".

Виголошення президентської промови "Стан держави" на тепер заплановане на 29 січня. Однак Пелосі запропонувала Трампу дочекатись відкриття повноцінної роботи уряду.

Your browser doesn’t support HTML5

Щорічна промова, яку виголошує президент США перед Конгресом, може цього року і не відбутися. Відео

"Сьогодні я написала Трампу лист з рекомендацією відкласти промову "Стан держави" до відкриття уряду, адже Секретна служба – провідна установа федерального уряду відповідальна за безпеку під час промови, вже 26-тий день не має фінансування", - наголосила Пелосі у Twitter.

Пелосі також запропонувала передати промову в письмовому вигляді.

"На жаль, через міркування безпеки і якщо уряд не відкриє свою роботу повною мірою цього тижня, я пропоную працювати разом над визначенням іншої відповідної дати після того, як уряд відкриє роботу для цієї промови, а також розглянути можливість надати текст промови "Стан держави" в письмовому вигляді до Конгресу 29 січня", - йдеться в листі.

Уряд США частково закрито вже 26 днів – це рекордна тривалість призупинення роботи уряду в США - "шатдауну". До цього найдовше закриття уряду було в 1995 році за часів президентства Клінтона, і закриття уряду тоді тривало 21 день.

Призупинення роботи уряду означає, що біля 800 000 державний службовців перебувають у неоплачуваній відпустці, або мають працювати без оплати. В п’ятницю – вперше за час призупинення роботи уряду - ці держслужбовці не отримали зарплату.

Уряд США було частково закрито 22 грудня, через суперечності між президентом Трампом та Конгресом стосовно виділення бюджетних грошей на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Дивіться також: ​Як живеться родині держслужбовця США, який не отримує зарплату

Your browser doesn’t support HTML5

Як живеться родині держслужбовця США, який не отримує зарплату. Відео