Ізраїль може атакувати ядерні або нафтові об'єкти Ірану. Світ застерігає проти ескалації в регіоні

Люди оглядають залишки іранської ракети, яка впала на Ізраїль, 3 жовтня 2024 року. Фото: MENAHEM KAHANA/AFP

Міністерство оборони США заявило, що обговорює з представниками Ізраїлю їх можливу відповідь на іранську ракетну атаку. Про це заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу 3 жовтня.

У вівторок, 1 жовтня, Іран атакував Ізраїль, використавши близько 200 балістичних ракет, що значно збільшило напруженість у регіоні. У Пентагоні не надали більше деталей, що саме обговорюють з Ізраїлем.

“Звичайно, ми обговорюємо з ними їхню відповідь, але якою може бути їхня відповідь, я просто не збираюся спекулювати. Ми продовжуємо співпрацювати з ними”, – заявила Сабріна Сінгх.

В коментарях CNN посол Ізраїлю в ООН Денні Данон заявив, що відплата Ірану “буде незабаром” і буде “дуже сильною”. Видання наголошує, що населення Тегерану побоюється відповіді Ізраїлю, а також ймовірності націлення Ізраїлю по ядерних об’єктах Ірану.

Застереження щодо удару по ядерних об'єктах

Звичайно, ми обговорюємо з ними їхню відповідь, але якою може бути їхня відповідь, я просто не збираюся спекулювати. Ми продовжуємо співпрацювати з ними
Сабріна Сінгх

Президент США Джо Байден, відповідаючи на питання, чи підтримав би він удар по ядерних об’єктах Ірану, у середу заявив, що не підтримує ймовірну атаку Ізраїлю на іранські ядерні об’єкти.

Він додав, що всі країни "Групи семи" погодились, що Ізраїль має відповісти пропорційно: "Відповідь — ні, — сказав Байден журналістам після телефонної розмови з лідерами "Групи семи". - Ми будемо обговорювати деякі речі з ізраїльтянами, що вони збираються робити, але всі семеро з нас погоджуються, що вони мають право відповідати, що повинні відповідати пропорційно".

Лідери країн “Групи семи” 3 жовтня висловили стурбованість останньою ескалацією на Близькому Сході, а також закликали країни регіону сприяти розрядці напруженості.

‘’Ми безперечно підтверджуємо нашу відданість безпеці Ізраїлю. Серйозні дестабілізаційні дії Ірану на всьому Близькому Сході за допомогою терористичних організацій та збройних груп, включно із хуситами, Хезболлою та ХАМАСом, а також повʼязаних з Іраном бойовиками, мають бути припинені. Вчора ми обговорили координацію зусиль і дій, щоб уникнути ескалації в цьому районі”, – йдеться у заяві "Групи семи".

Також лідери G7 закликали країни Близького Сходу "діяти відповідально та стримано".

Європейський союз засудив ракетний обстріл Ізраїлю з боку Ірану. Про це написав на своїй сторінці в мережі Х високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

“Небезпечний цикл атак і помсти ризикує вийти з-під контролю. Необхідне негайне припинення вогню в усьому регіоні. ЄС залишається повністю відданим сприянню запобіганню регіональної війни”, – заявив Жозеп Боррель.

У четвер, 3 жовтня, на пресконференції в Іспанії в рамках зовнішньополітичного форуму Боррель також заявив, що ядерні об’єкти не повинні ставати цілями конфліктів.

"Перше повідомлення, яке я хочу передати сьогодні, це рішучий заклик виконати вимогу Європейського Союзу - не атакувати ядерні об’єкти. Європейський Союз завжди займав тверду позицію в питання атак на будь-який ядерний об’єкт у світі. Це була наша позиція і в Україні, і в Росії, коли виникала така ймовірність. Ці атаки надзвичайно небезпечні та мають серйозний потенціал для створення наслідків непередбачуваних масштабів", - заявив голова зовнішньої політики та політики безпеки ЄС.

Загроза удару по нафтовому сектору Ірану

Якщо Ізраїль вирішить завдати удару по іранській нафтовій або газовій інфраструктурі, це може мати суттєвий економічний вплив на країну, вважає старший нафтовий аналітик бельгійської компанії з глобальної торгівлі Kpler Хомаюн Фалакшахі.

У коментарі Голосу Америки Фалакшахі зазначив, що Іран забезпечує більшість бензину в країні з нафти внутрішнього виробництва, яку він переробляє в нафтопродукти.

Крім того, керівництво Ірану значною мірою покладається на доходи від експорту енергоресурсів великим споживачам, таким як Китай, всупереч санкціям США. За даними Фалакшахі, Тегеран відвантажив у середньому 1,54 мільйона барелів сирої нафти та газового конденсату за останній рік.

Вплив ізраїльської атаки на експорт енергоресурсів Ірану залежатиме від того, чи буде Ізраїль спрямовано атакувати експортну інфраструктуру, говорить Фалакшахі: “Наразі я не думаю, що така атака відбудеться, тому що Китай буде дуже засмучений”.

Як раніше повідомляв Голос Америки, збройні сили Ізраїлю заявили в четвер, що їхні авіаудари досягли цілей бойовиків у Лівані, включаючи будівлю в Бінт-Джбейлі на півдні Лівану, яку "Хезболла" використовувала для зберігання зброї. За даними Ізраїлю, під час удару було вбито близько 15 бойовиків.

Ізраїль оголосив у середу про загибель восьми своїх солдатів, які були вбиті в боях з Хезболлою на півдні Лівану, через день після того, як Тель-Авів почав "обмежену" наземну операцію зі знищення інфраструктури бойовиків."

Дивіться також: Внаслідок останньої атаки Ізраїлю на Бейрут загинуло шестеро та поранено семеро осіб

Дивіться також: Внаслідок останньої атаки Ізраїлю на Бейрут загинуло шестеро та поранено семеро осіб