Пентагон заперечив неправдиві повідомлення, що нібито армії США дозволено застосовувати проти американців силу під час виборів

У четвер Пентагон рішуче виступив проти дезінформації, яка поширювалася в соціальних мережах, яка неправдиво припускала, що американським військам нібито було дозволено застосовувати силу проти американських громадян під час виборів.

Ця дезінформація була поширена в мережі Майклом Флінном, колишнім радником з національної безпеки адміністрації кандидата у президенти від республіканців експрезидента Дональда Трампа, і колишнім кандидатом у президенти Робертом Ф. Кеннеді-молодшим. У хибному повідомленні йшлось про нібито перегляд політики Міністерства оборони наприкінці вересня був призначений, щоб втручатись у президентські вибори 5 листопада.

Застосування сили федеральними військами на території США проти цивільного населення США суперечить закону — за винятком випадків самооборони — і викладено в Законі Posse Comitatus.

Кеннеді, який припинив свою виборчу кампанію в президенти та підтримав Трампа, опублікував неправдивий наратив своїм 4 мільйонам підписників. У ньому неправдиво стверджується, що президент Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії, проштовхнули директиву Міністерства оборони, яка дозволяє застосовувати силу проти американців, які протестують проти політики уряду.

Йдеться про перегляд Директиви Міністерства оборони 5240.01, і він не дозволяє військам застосовувати силу проти громадян США. Речниця Пентагону Сью Гоф заявила, що терміни його публікації не пов’язані з виборами.

"Політика щодо застосування сили Міністерством оборони, розглянута в DoDD 5240.01, не нова і не дозволяє Міністерству оборони застосовувати смертоносну силу проти громадян США або людей, які перебувають на території Сполучених Штатів, всупереч чуткам і риториці, що поширюється в соціальних мережах", - Гоф заявила Associated Press.

Пентагон регулярно оновлює свої директиви. Це оновлення мало на меті узгодити формулювання щодо застосування сили з інших політик у 5240.01, яке стосується лише персоналу оборонної розвідки. У ньому описано, яку підтримку цей персонал може надати цивільним правоохоронним органам у ситуаціях, коли ймовірне зіткнення або смертельне застосування сили.

Співробітники оборонної розвідки можуть надавати розвідувальні дані, аналіз, навчання, обладнання та навіть зброю цивільним органам влади. Але їм все ще заборонено застосовувати силу в таких ситуаціях.

Your browser doesn’t support HTML5

Пентагон – про реакцію США в разі приєднання військ КНДР до війни. Відео