Pfizer і Moderna підвищили ціни на свої вакцини проти коронавірусу

Фармацевтичні компанії Moderna і Pfizer оголосили про підвищення цін на свої вакцини проти коронавірусу. Про це повідомило видання Financial Times із посиланням на контракти про постачання. У публікації йдеться, що вакцини обох компаній показали свою ефективність.

Pfizer-BioNTech подорожчала на 25%. Тепер ціна однієї дози на європейському ринку складає €19,50 (раніше була € 15,5). Moderna підвищила ціну приблизно на 10%. В останніх контрактах на поставку в ЄС ціна вакцини Moderna становить $25,50. У першій закупівельної угоді одна доза коштувала близько $22,60.

Третя фаза випробувань вакцин Pfizer і Moderna показали вищу ефективність цих препаратів у порівнянні з вакцинами компаній AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Як пише Радіо Свобода, Європейська комісія і уряди країн ЄС погодилися заплатити вищу ціну, щоб забезпечити підтверджені поставки з європейських заводів-виробників.

Your browser doesn’t support HTML5

Наскільки зросли прибутки керівників та акціонерів фармацевтичних компаній, що розробляють вакцини від коронавірусу? Відео

Патенти на вакцини дозволяють фарм компаніям встановлювати свої ціни на препарати й дистрибуцію. До пандемії американські фармкомпанії розробляли вакцини проти коронавірусів за власний кошт, але торік, щоб пришвидшити виробництво вакцини від COVID-19, уряд надав їм 18 мільярдів доларів.

"Розробка цих вакцин від COVID-19 велась за гроші народу, платників податків, тож вони не є власністю цих компаній й не повинні використовуватись для отримання величезних прибутків", - заявив Макс Лоусон, голова програми із дослідження нерівності Oxfam. Як пише Forbes, ці вакцини мають бути народними, а не приватними.

Але фармацевтичні корпорації кажуть, що "права на інтелектуальну власність – це рушій індустрії​", і що йдеться не про гроші, а про контроль за якістю препаратів.

Зараз усі жителі США можуть щепитись безкоштовно. Однак після закінчення пандемії, повідомили у Pfizer, вакцини стануть платними, і що у середньому одна доза препарату від інших хвороб коштує близько 175 доларів.

Як Голос Америки повідомляв раніше, щонайменше 9 людей у світі стали мільярдерами за рахунок прибутків від виробництва вакцини проти коронавірусу. Найбільше з усіх заробили очільник компанії Moderna Стефан Бансель, статки якого оцінюють у 4,5 мільярдів доларів, та засновник компанії BioNTech Угур Шахін, - 4 мільярда доларів.

Cукупний дохід цих 9 мільярдерів складає 19,3 мільярдів доларів, і цього було б достатньо, щоб вакцинувати 780 мільйонів людей в бідних країнах світу.

У матеріалі використані джерела: Financial Times, Forbes

Дивіться також: Американські експерти вказують на те, що ймовірність нової ескалації російської агресії проти України лишається високою. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Американські експерти вказують на те, що ймовірність нової ескалації російської агресії проти України лишається високою. Відео