"Доказ воєнного злочину" - український фотограф Євген Малолєтка отримав престижну премію для фотожурналістів World Press Photo

Фотографією року у конкурсі фотожурналістів World Press Photo став знімок українського фотографа Євгена Малолєтки з вагітною жінкою у Маріуполі.

"На думку суддів конкурсу, ця фото передає абсурдність і жах війни. Це точне відображення подій року та є доказом воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Цей образ постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців. Надаючи платформу для цього знімку, судді сподіваються, що світ зупиниться і визнає нестерпні реалії цієї війни та замислиться над майбутнім України», - мовиться у коментарі суддівської комісії до цієї нагороди.

Лауреат премії Євген Малолєтка раніше в інтерв’ю Голосу Америки розповідав про необхідність присутності журналістів у воєнних конфліктах саме для документування історії.

Маріуполь. Фото Євгена Малолєтки, 11 березня 2022 року

"Під час війни журналіст має виконувати свою роботу, як пожежник, як лікар, як поліцейський - всі мають виконувати функцію. І наша функція - інформувати людей про те, що відбувається", - сказав Євген.

Фотограф також розповів, як опинився біля пологового будинку саме в момент обстрілу:

“В цей день ми були на масових могилах. Потім хотіли поїхати зарядити свої акумулятори в ІІ обласну лікарню, бо в нас вже все було розряджене. Офіс Червоного хреста був розбомблений ударом, і ми вже не могли заряджатися в них, як ми це робили раніше. Спочатку хотіли поїхати в обласну лікарню, але там був дуже потужний обстріл. Ми повернулися в центр, і почули гул літака та серію потужних вибухів. Неможливо вгадати, куди саме вдарить літак, це нереально. Але так сталося, що ми були неподалік і відреагували. Подивилися, куди саме прилетіло, і виїхали на місце. Тоді побачили, що це пологове віділення, звідти евакуюють жінок, дітей, люди виходять з підвалів. А потім - знову гул літака, і всі знову забігають в підвал, евакуація поранених, і дак далі, і так далі»,- розповів Євген.

На питання, чи ця зйомка була емоційно найважчою, він відповідає, що «було складно реагувати».

Немовлята у бомбосховищі, Маріуполь. Фото Євгена Малолєтки. 15 березня 2022 року

«Ми всі – як лікарі. Коли їм привозять дитину 17 місяців, півгодини її качають, вколюють адреналін, і ще адреналін, і інші препарати, і ти потім бачиш, як лікарі починають плакати, і ти плачеш одразу з ними і потім себе питаєш: Чому? Чому це відбувається? Навіщо це люди роблять взагалі?»

Євген Мамолєтка родом з Бердянська, працював для низки міжнародних ЗМІ, зокрема, Associated Press, Al Jazeera, Der Spiegel та інші.

Як повідомляв Голос Америки, у грудні минулого року видання The Guardian визнало його «Фотографом року».

Дивіться також: Євген Малолєтка та Василіса Степаненко - одні з останніх журналістів, які залишили Маріуполь, коли у місто увійшли російські окупанти.

Your browser doesn’t support HTML5

Євген Малолєтка і Василіса Степаненко: про те, що вони побачили в Маріуполі, та журналістську роботу. Відео