Підтримав Україну, але не українців. Про що писав у своїй книзі Раян Раут, підозрюваний у замаху на колишнього президента Дональда Трампа

Раян Веслі Раут бере участь у мітингу у центрі Києва 30 квітня 2022 року. AP Photo/Efrem Lukatsky

Що писав у своїй книзі Раян Веслі Раут, затриманий за невдалий замах на Дональда Трампа

Коли 58-річного Раяна Веслі Раута було затримано у Флориді у зв'язку з ймовірною спробою замаху на колишнього президента США Дональда Трампа, журналісти швидко виявили в Інтернеті та соцмережах інформацію про те, що він відвідував Україну.

Раут нібито очолював організацію Міжнародний центр волонтерів (International Volunteer Center) і намагався завербувати афганських військових, які втекли від Талібану, на війну проти Росії. В інтернеті він заявляв, що ладен віддати своє життя за Україну.

Це все змогло б створити образ людини, яка відіграла активну роль у міжнародній підтримці України.

Проте, за словами "Міжнародного центру волонтерів", Раут не мав зв'язків з організацією.

І "самвидавна" книга, написана Раутом і опублікована в лютому 2023 року на Amazon.com, малює зовсім іншу картину: у ній він виглядає людиною, відірваною від реальності, що мріяла допомогти Україні на війні проти Росії, але була нездатна зробити щось значне.

Your browser doesn’t support HTML5

Час-Time. Вплив спроби замаху на Трампа на вибори CША, допомогу Києву

Він робив радикальні заяви, зокрема, на підтримку ядерної війни з Росією.

Голос Америки розібрався в тому, що Раут писав про свою діяльність в Україні.

Підтримував Україну, але не українців

Раут був активним прихильником України в її боротьбі проти російського вторгнення. Це очевидно з його постів у соцмережах та інтерв'ю, які він дав ЗМІ за рік до свого арешту чи ще раніше. Але те, як їх переказували після його арешту, погано передає крайнощі викладених там поглядів.

У своїй книзі "Безвиграшна війна України: смертельна вада демократії, світова зрада та громадянин світу – Тайвань, Афганістан, Північна Корея та кінець людству" Раут розмірковує про роль простого громадянина в період кризи:

"Я припускаю, що першим кроком є необхідність визнати весь світ – єдиним цілим і той факт, що ми всі рухаємось уперед, як колективне ціле".

Це одна з центральних тем у тексті: сама Україна не зможе виграти війну з Росією, тому її перемога має стати відповідальністю всього світу.

При цьому у книзі Раут негативно висловлюється про українців.

Він часто скаржиться на те, як українці не визнають іноземних добровольців героями та не надають їм безкоштовного житла чи права на проїзд у громадському транспорті.

Його ставлення до українців патерналістське. Раут пише, що іноземці повинні навчити їх тому, "як демократія та людство підтримують одне одного".

Він стверджує, що українці "не хочуть воювати", і що уряд України нібито відмовляється від іноземних добровольців, готових віддати своє життя за Україну.

Всі ці недоліки Раут приписує впливу комунізму на українське суспільство.

Скріншот оголошення про продаж книги Раяна Раута "Безвиграшна війна України: смертельна вада демократії, світова зрада та громадянин світу – Тайвань, Афганістан, Північна Корея та кінець людству" на Amazon.com

Боротьба з вітряками

У своїй книзі Раут розповідає, як він марно намагався допомогти Україні. За його словами, на кордоні України Іноземний легіон відмовився прийняти його до своїх лав через вік та відсутність військового досвіду. Тому він вирішив зайнятися вербуванням добровольців та поїхав до Києва.

"Опинившись у столиці, я був здивований, побачивши, наскільки закрите та ізольоване було все місто через війну, і в ньому не було абсолютно ніяких офісів, хабів чи якогось центрального місця для зустрічей волонтерів", – пише Раут.

Тому він отримав усний дозвіл від мерії поставити намет у центрі на Майдані Незалежності. Він купив намет і намалював плакати та банери, але, за словами Раута, за кілька тижнів поліція знесла і те, й інше.

Раут вирішив продовжити свої поодинокі мітинги на вулиці. Він стверджує, що ще раз отримав усний дозвіл встановити новий банер на закритому фонтані, але поліція знову прибрала його.

Офіційний дозвіл у письмовій формі він отримати не зміг.

"Чому б і не ядерна війна?"

У розділі "Чому б і не ядерна війна?" Раут пише: "Ми маємо повернути Україні всі ядерні боєголовки, які забрали, з єдиною умовою, що всі вони будуть використані. Ми повинні спровокувати цю війну та довести це питання до кінця. Всі країни НАТО мають системи ПРО, щоб знищити те, що запустить Путін, і радіоактивні опади будуть направлені в його бік".

Ц книзі він також висловлюється проти конфлікту з Іраном та Північною Кореєю, які згодом почали активно допомагати Кремлю у війні.

Про політику

У своїй книзі Раут також торкається теми американської політики.

"Я так втомився від того, що люди запитують мене, демократ чи республіканець, оскільки я відмовляюся, щоб мене віднесли до якоїсь категорії, і я завжди повинен відповідати “незалежний”", – пише він.

Згідно з постом Раута в соцмережі Х, він підтримав Трампа у 2016 році, але пізніше розчарувався у ньому.

Раут жертвував відносно невеликі суми демократам, але висловився позитивно про учасників президентських перегонів від республіканців Вівека Рамасвамі та Ніккі Гейлі.

На фотографії агентства Associated Press видно машину з наклейкою "Байден-Гарріс", припарковану перед будинком Раута на Гаваях.

Біля будинку Раяна Раута на Гаваях від 15 вересня 2024 року видно наклейку "Байден Гарріс". AP Photo/Audrey McAvoy

У книзі він хвалить Байдена за підтримку України, але критикує його за виведення американських військ з Афганістану. Судячи з книги, Раут негативніше ставиться до Трампа і вживає на його адресу неприємні висловлювання, проте при цьому хвалить колишнього президента за спроби налагодити відносини з Північною Кореєю.

Головною тенденцією Раута у коментарях про політику США видається критика того, що він вважає недостатньою підтримкою демократії та миру за межами США.

"Сумно, що Трамп кинув сирійський народ так само як Байден кинув афганський народ", - пише Раут.

Найбільш різко він висловлюється з приводу виходу США з іранської ядерної угоди у 2018 році та каже, що це "жахлива помилка": "Іране, я перепрошую. Ви можете вбити як Трампа, так і мене за цю помилку в судженні та за зрив угоди".

***

Раяна Раута затримали у Флориді 15 вересня, після того, як агенти Секретної служби помітили його в кущах біля гольф-клубу Trump International.

Оскільки він не стріляв зі знайденої у нього зброї, Раута поки що звинувачують у незаконному зберіганні вогнепальної зброї як людину з колишньою судимістю та у зберіганні вогнепальної зброї зі стертим серійним номером.

Дивіться також: Слідчі шукають мотив у діях підозрюваного у можливому замаху на Трампа