Підводний флот Швеції допоможе НАТО стримувати Росію

На архівному фото: шведський корвет HMS Visby під час пошуків підозрюваного іноземного судна біля узбережжя Швеції на тлі повідомлень про зростання напруженості у стосунках з Росією після вторгнення її сил в Україну, жовтень 2014 р. AP Photo/TT News Agency, Fredrik Sandberg

Підводні човни Швеції допоможуть НАТО стримувати Росію. Про цей та інші внески Збройних сили Швеції у потужності НАТО дізнавалася кореспондентка Голосу Америки в Пентагоні Карла Бебб, як і, зокрема, про особливості роботи північного флоту.

Після того, як Швеція офіційно приєднається до НАТО, єдиний спосіб дістатися морем до Санкт-Петербурга, другого за величиною міста Росії, буде через досить вузькі води, контрольовані альянсом. “Тож це дійсно створює перешкоду для доступу до Санкт-Петербурга, що є стратегічно дуже, дуже важливим”, – коментує ситуацію Курт Волкер, колишній посол США в НАТО.

“Тепер, коли вступ Швеції до НАТО здається ближчим до схвалення після Вільнюського саміту, багато хто ставить питання, яку силу шведська армія може надати альянсу”, – каже Карла Бебб, розповідаючи про Збройні сили Швеції у водах Балтійського моря.

Води Балтійського моря є критично важливими для Росії та НАТО. А шведські підводні човни, які їх патрулюють, є символом непомітності та сили.

Капітан Фредрік Лінден, командир 1-ї флотилії підводних човнів Швеції розповідає, що саме Балтійське море можна описати за допомогою п’яти слів: обмежене, збентежене, спірне, перевантажене і захаращене.

Балтійське море має “скелясте” дно, його середня глибина близько 60 метрів, що надто мілко для підводних човнів, які складають більшу частину російського флоту і весь флот ВМС США.

Курт Волкер зауважив: “У США ми, як правило, маємо глибоководні підводні човни з великою ядерною потужністю, дуже тихі та місткі. Часто вони несуть ядерну зброю. Те, що є у шведів, більше пристосовано до їхнього географічного положення. Самі судна менші й придатні для мілководдя”.

Крім того, наголошує Волкер, шведські підводники добре знають ці води.

Архівне фото: Шведський корвет патрулює в Балтійському морі. Жовтень 2014 р. AP Photo/TT News Agency, Anders Wiklund

Їхні підводні човни курсують Балтикою понад 100 років, і шведи активніші під водою, ніж будь-який із їхніх північних сусідів.

До трьох передових шведських підводних човнів класу “Готланд” до початку наступного десятиліття приєднаються два підводні човни наступного покоління A26, які, за словами окремих експертів, є одними з найдосконаліших звичайних (не атомних) коли-небудь збудованих підводних човнів.

І Швеція каже, що її найновіші підводні човни матимуть конструктивні особливості, які ще краще підходять для захисту трубопроводів та іншої критичної інфраструктури морського дна – проблема, яка проявилася, коли торік були пошкоджені газопроводи “Північного потоку”.