Стівен Пайфер: «Україна не може інтегруватися з ЄС, якщо її влада кидає за ґрати лідерів опозиції»

У світі продовжують жваво обговорювати засудження колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення. Так прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон назвав вирок Юлії Тимошенко ганебним і попередив, що він зашкодить стосункам України з Великобританією, ЄС і НАТО.

За повідомленням УНІАН, лідери Євросоюзу все ще планують зустрітися з Віктором Януковичем у Брюсселі, проте буде змінена тема обговорення. Головним питанням переговорів стане внутрішньополітична ситуація в Україні. У четвер президент України висловив сподівання, що апеляційний суд у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко відбудеться на базі нового кримінального законодавства. Він висловив особисте невдоволення як ходом справи, так і міжнародною реакцією з цього приводу, заявивши, що якби таке трапилося в іншій країні, «то ніхто б нічого не сказав, рота не відкрив би».

В інтерв’ю «Голосу Америки» колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, а сьогодні старший експерт Інституту імені Брукіґнса зазначив:

«Це рішення складно зрозуміти, оскільки воно продовжує створювати проблеми між Україною та Заходом. Місяць тому йшли розмови про можливий вихід з ситуації. Рада мали декриміналізувати низку статей Кримінального кодексу, щоб зняти підстави для звинувачень проти Тимошенко. Але що ми маємо зараз, так це – надзвичайно негативну реакцію європейських столиць, Вашингтона та Москви. ЄС говорить про можливу відміну зустрічей з президентом Януковичем у жовтні. Це наносить надзвичайну шкоду Україні.

Чим довше ця справа тягнеться, тим більше негативного іміджу це створює Україні. Це змушує людей задуматись, чи щирий президент Янукович, коли він говорить про об’єднання з Європою, чи готовий він дотримуватись європейських стандартів. І справа Тимошенко – лише те, що на поверхні. Є ще багато інших проблем – ув’язнення Луценка, проблеми зі свободою слова та проведенням виборів. Усе це робить надзвичайно складним реалізувати прагнення президента Януковича об’єднатись з Європою.

Не можливо інтегруватись із Європою, не можливо отримати Угоду про асоціацію, бути поважним членом Європейського Союзу, якщо ви арештовуєте, судите та кидаєте до тюрем лідерів опозиції».

Утім, цього ж дня СБУ порушила проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко ще одну справу – за борги корпорації ЄЕСУ перед Росією. Тимошенко обвинувачують у тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єром Павлом Лазаренком вона вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах, поклавши на Кабінет Міністрів зобов'язання ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму в понад 400 мільйонів доларів.