Пісторіус оголосив про новий пакет допомоги Україні у 1,3€ млрд

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус та міністр оборони України Рустем Умєров, Київщина, 21 листопада 2023. Photo by INA FASSBENDER / AFP

Німеччина надасть Україні ще один пакет військової допомоги у 1,3 мільярда євро (1,42 мільярда доларів), який включатиме чотири додаткові системи ППО IRIS-T та артилерійські боєприпаси. Про це оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після зустрічі із українським міністром оборони Рустемом Умєровим під час візиту до Києва.

Як нагадує AFP, Системи IRIS-T вкрай потрібні Україні для збивання російських безпілотників і ракет. Додаткові чотири установки - це вже третя партія систем IRIS-T для України з початку повномасштабної війни Росії. Три системи IRIS-T з першої партії вже поставлені, а четверта з'явиться цієї зими, друга партія з чотирьох надійде в 2024 році, пише AFP.

Бундесвер у соцмережі X повідомив, що Пісторіус і Умєров відвідали навчальний комплекс на Київщині, де німецький міністр "зміг обмінятися думками з українськими солдатами про, серед іншого, їхню реальну потребу в підтримці".

Пісторіус запевнив у продовженні підтримки України з боку Берліна й також висловив солідарність й захоплення сміливістю українського народу з нагоди 10-ї річниці Дня Гідності та Свободи України.

"Я знову тут, по-перше, щоб пообіцяти подальшу підтримку, а також щоб висловити нашу солідарність і глибокий зв'язок, а також наше захоплення мужньою, відважною та коштовною боротьбою, яка тут ведеться, - сказав Пісторіус, покладаючи квіти на Майдані Незалежності. - Сміливі люди різного віку вийшли на вулиці за свободу, за зближення з Європою і заплатили за це своїм життям".

Дивіться також: Новий пакет допомоги, зустріч з Умєровим: підсумки візиту Бориса Пісторіуса

Візит німецького міністра відбувся на тлі нових атак Росії проти цивільної інфраструктури України. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, цієї ночі Кремль завдав чергового удару по Україні, "застосувавши 4 зенітні керовані ракети С-300, крилату ракету "Іскандер-К" та 11 ударних БпЛА типу Shahed-136/131". Руйнувань та пошкоджень зазнали Центральна міська лікарня в місті Селидово Донецької області, будівля шахти "Котляревська" та інша цивільна інфраструктура, авіаційних ударів та артилерійського вогню зазнали понад 110 населених пунктів восьми областей.

Німеччина - друга за обсягом воєнної допомоги Україні держава після США.

Напередодні у Києві глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну, адже це має значення для усього світу.

Остін також зазначив, що він продовжує бачити двопартійну підтримку України в обох палатах американського Конгресу, й надалі працюватиме з законодавцями, щоб забезпечити ухвалення додаткового фінансування для підтримки України.

20 листопада Вашингтон оголосив про надання Києву чергового пакету військової допомоги загальною сумою 100 мільйонів доларів.

У статті використано матеріали Reuters, AP, AFP

Дивіться також: Європа заявляє про солідарність з Україною в 10-річницю Революції Гідності, а Москва далі хоче війни
Дивіться також: Розвідка Британії: Росія, ймовірно, готує простір для зимових ударів по інфраструктурі України